Predstavitev knjige Revolucija v Rožavi

Sobota, 7. 12. ob 19h, MC C.M.A.K. Cerkno, Močnikova 3

V knjigi Revolucija v Rožavi: demokratična avtonomija in osvoboditev žensk v sirskem Kurdistanu (Inštitut Časopis za kritiko znanosti, 2019) Anja Flach, Ercan Ayboga in Michael Knapp izčrpno opišejo delovanje struktur in institucij neposredne demokracije, ki so se v času državljanske vojne in intervencij regionalnih ter globalnih imperialističnih sil razvile v multietničnih in multireligioznih predelih severne Sirije. Kurdsko gibanje za samoodločbo v Siriji je uspelo preseči meje med etničnimi in religioznimi skupnostmi, v jedru tega projekta pa je osvoboditev žensk in razgradnja patriarhalnih družbenih vzorcev in institucij.

Knjigo bosta v pogovoru, ki se bo navezal tudi na film Kdo se boji ideologije? (II. del), predstavili Petra Meterc, soprevajalka knjige, in Anja Zalta, sociologinja religije in poznavalka (kršenja) pravic manjšin na turško-sirski meji.

PETRA METERC je zaključila študij anglistike in polonistike na Univerzi v Ljubljani. Je nekdanja urednica literarne oddaje Tu pa tam na Radiu Študent, ki sloni na delu mladih, še neuveljavljenih prevajalcev ter slovenskim bralcem predstavlja še nepoznane sodobne avtorje. Prevaja iz poljščine in angleščine ter piše literarne in filmske kritike.

ANJA ZALTA je docentka za sociologijo religije na Oddelku za sociologijo Filozofske fakultete v Ljubljani, kjer predava predmete s področja sociologije religije. Njeno raziskovalno delo se osredotoča na vprašanje islama v Evropi, pravic religijskih manjšin, spola in religije ter možnosti transformacij verskih konfliktov.

Organizira MC C.M.A.K. Cerkno.

,