Publikacije

Spodbujamo tudi ustvarjanje na področju pisane besede, najsi bo to proza, poezija ali čisto nekaj tretjega. Poleg lastnih publikacij (Cmakauc/Informator/Poštar Tinčk) omogoča tudi izdajanje publikacij drugih (neformalnih) skupin in posameznikov oz. posameznic. Med drugim je nekaj časa podpiral tudi izhajanje najbolj znanega cerkljanskega fanzina Sigačan.

Do sedaj izdane publikacije (razen Informatorja/Poštarja Tinčka) si lahko preberete spodaj.


Love letters to C.M.A.K. / Ljubezenska pisma C.M.A.K.-u

Ljubezenska pisma so sklop besednih in grafičnih prispevkov mednarodnih prijateljic in prijateljev cerkljanskega mladinskega centra. Izkazujejo ljubezen in solidarnost v času, ko se (je) C.M.A.K. sooča z izselitvijo iz t.i. Tinčkaue bajte (Tinčkove hiše), še ene “začasne” lokacije, v kateri je C.M.A.K. domoval 12 let (2006-2019).

Ideja in pobuda o izdaji te publikacije sta prišli s strani naše prijateljce in tovarišice Rose iz Lizbone, ki smo jo z veseljem podprli. Naša članica Zala je prav tako prispevala tri ilustracije. Oblikovali so Rosa, Šonaj in Mako, natisnil pa Blaž in njegove mašine.

Izdano februarja 2019.

______________________________________________________________________________

Mladi na Cerkljanskem in lokalna politika

Publikacija “Mladi na Cerkljanskem in lokalna politika” je plod istoimenske ankete, na svetovnem spletu odprte od začetka do konca avgusta 2014.

V anketi so mladi odgovarjali na vprašanja glede reševanja mladinske problematike na Cerkljanskem oz. o lokalni politiki in njenemu zastopanju interesov mladih v Občini Cerkno. Naslovili smo jo na vse tu in drugje živeče mlade Cerkljanke in Cerkljane.

Izdano oktobra 2014.

______________________________________________________________________________

Srboritež

Srboritež je bila publikacija, maslo navihanega fanta (pa tudi njegovih prijateljev in prijateljic iz betonskih in drugačnih džungel), ki je s pisanjem in prevajanjem njemu zanimivih člankov, predstavljanjem aktivnih kolektivov in posameznikov/posameznic s podobnimi idejami ter grafično manipulacijo poskušal izraziti svoj pogled na družbeno dogajanje oziroma ideje, ki se spogledujejo z osvoboditvijo tako človeških kot nečloveških živali, radikalnim feminizmom, pro-gejevskim in lezbičnim aktivizmom, anti-kapitalizmom oziroma z anarhistično idejo kot tako. Bil je glas gneva in jeze nad hierarhično ureditvijo, imperialističnimi vojnami in njihovimi hlapci, suženjstvom, ki mu dandanes pravimo služba, ter hinavsko moralo, katero nam od vsega začetka vsiljujejo v šolah. Bil pa je tudi odsev ljubezni neomajne in neomejene svobode, narave, drugačnosti in edinstvenosti vsakega človeka posebej, predvsem pa življenja in vseh čarobnih stvari ter doživetij, ki nam jih le-to prinese oziroma si jih sproti priborimo sami …

Srboritežu ni bilo do širjenja Resnice (karkoli že to je oz. ni), niti ni bil njegov namen dajati smisla tvojemu življenju – to je na tebi samem/sami! »Zatorej, vzemi oblast nad svojim življenjem v svoje roke in počni stvari, ki te resnično razveseljujejo in zaradi katerih zvečer z nasmeškom zaspiš ter zjutraj brez problema vstaneš…«

Luč sveta so ugledale tri številke tega (fan)zina, ki so izšle v letih 2005-2007, prav vse pa so bile s finančno in drugo pomočjo podprte s strani Cerkljanskega mladinskega alternativnega kluba (C.M.A.K. Cerkno).

______________________________________________________________________________

Berto Peternelj – Pesmi

Publikacija s preprostim imenom Pesmi vsebuje poezijo lokalnega multitalenta Berta Peternelja. Izdana je bila 15. novembra 2003, in sicer kot spremljevalna publikacija multimedijskega dogodka Bertov večer, v okviru katerega je potekala razstava fotografij in risb, diaprojekcija ter new wave punky party.

Publikacija je bila 14 let kasneje, natančneje 3. novembra 2017, ponatisnjena. Takrat je namreč galerija Križišče gostila Bertovo fotografsko razstavo z naslovom Čas, jaz in Cerkno.

______________________________________________________________________________

Cmakauc

Cmakauc, časopis za kulturno trošenje prostega časa, je izšel oktobra 1999, na večer prvega festivala Cmakajne. Nastal je kot izbruh prebliskov, idej, humorja, prepletanja ustvarjalnosti najrazličnejših posameznikov, ki so združevali svoje veselje do izražanja in druženja v mladinskem centru C.M.A.K. Cerkno. Ta je takrat štel rosni dve pomladi in bil je čas, poln zagona po številnih urah, vloženih v ureditev prostorov v stavbi bivšega dijaškega doma. Čeprav že takrat le začasni, so po dveh letih vedritev v bivši Kinodvorani (v stavbi sedanje pošte in občinske uprave) navdajali z zadovoljstvom nad tem, kar je bilo s skupnimi močmi opravljeno in z optimizmom, kaj vse še bo …

Časopisu Cmakauc je sledilo glasilo Informator, ki je izhajalo vse do leta 2017, leta 2018 pa se je preimenovalo v Poštarja Tinčka.