Untitled

Loading dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

CMAKino / Kdo se boji ideologije?

7. decembra 2019 ob 18:00 do 19:00

Režija Marwa Arsanios, Libanon/ZDA, 2019, 51′, v angleščini z angleškimi podnapisi 

Septembra 2018 je umetnica Marwa Arsanios obiskala Demokratično federacijo severne Sirije, kjer je takrat divjala vojna. Obiskala je avtonomne zadruge in komune Kurdinj na osvobojenem ozemlju v Rožavi vključno s samoorganizirano ekofeministično vasjo Jinwar, ki je vse do turške invazije oktobra 2019 ženskam nudila zatočišče pred nasiljem ter prostor za eksperimentiranje z alternativno ekonomijo in oblikovanjem drugačnega sveta. Avtorica v umetniško-dokumentarnem videu Kdo se boji ideologije? (II. del) raziskuje, kako so članice avtonomnega ženskega gibanja v Rožavi pred invazijo skrbele zase in za okolje (zemljo, rastline in živali), pri tem pa se izogne nevarnosti, da bi njihovo skrbnost interpretirala kot “naravno poslanstvo žensk”. 

Ogledu videa sledi pogovor s Petro Meterc in Anjo Zalta o ženskem gibanju in trenutnih razmerah v sirskem Kurdistanu.

MARWA ARSANIOS je umetnica, filmska ustvarjalka in raziskovalka, ki politike s sredine dvajsetega stoletja premišljuje s sodobne perspektive, poseben poudarek pa namenja odnosom med spoli, urbanizmu in industrializaciji. K raziskovanju pristopa sodelovalno in stremi k delu, ki zajema različne discipline.

PETRA METERC je zaključila študij anglistike in polonistike na Univerzi v Ljubljani. Je nekdanja urednica literarne oddaje Tu pa tam na Radiu Študent, ki sloni na delu mladih, še neuveljavljenih prevajalcev ter slovenskim bralcem predstavlja še nepoznane sodobne avtorje. Prevaja iz poljščine in angleščine ter piše literarne in filmske kritike.

ANJA ZALTA je docentka za sociologijo religije na Oddelku za sociologijo Filozofske fakultete v Ljubljani, kjer predava predmete s področja sociologije religije. Njeno raziskovalno delo se osredotoča na vprašanje islama v Evropi, pravic religijskih manjšin, spola in religije ter možnosti transformacij verskih konfliktov.

Organizira MC C.M.A.K. Cerkno v sodelovanju z društvom Mesto žensk, koproducentom videa.

Podrobnosti

Datum:
7. decembra 2019
Ura:
18:00 do 19:00
Kategorija Dogodek:

Organizator

C.M.A.K. Cerkno

Prizorišče

MC C.M.A.K.
Močnikova ulica 3
Cerkno, 5282 Slovenija
+ Google Map