Okusi vipavske

Okusi Vipavske

C.M.A.K. Cerkno, 11. 4. ob 20h

Razvojna agencija ROD kot nosilec festivala Okusi Vipavske že deveto leto zapored v sodelovanju z organizacijskim odborom prireja festival vin in kulinarike in s tem že vrsto let skrbi za promocijo Vipavske doline in Slovenije.

Prireditev je ena najboljših vinsko kulinaričnih prireditev pri nas. S pestrim programom ter raznoliko ponudbo vsako leto pritegne številne obiskovalce tako iz Slovenije kot tujine. Nanjo prisegajo poznavalci vrhunskih vin in ljubitelji edinstvenih okusov, ki se vsako leto radi vračajo v ta vinsko-kulinarični biser Slovenije.

Festival, ki se bo v letu 2015 odvijal v nedeljo, 10. in v ponedeljek, 11. maja na renesančnem Dvorcu Zemono, bo v okušanje ponudili široko paleto vrhunskih vin, različnih sort, zvrsti ter slogov, med katerimi bo veliko lokalno razširjenih vinskih sort, kot sta zelen in pinela.

Dežela sonca, sadja, vinske trte in burje lahko gotovo ponudi veliko. Poleg pestre ponudbe vinarjev, ki predstavljajo srce festivala, se s svojimi izdelki predstavljajo tudi domači proizvajalci sira, medu, mesnin, zelišč, olj, pekovskih in drugih domačih izdelkov. V okviru Združenja slovenskega reda vitezov vina, viteško omizje Goriška Brda in Vipava se izbira viteško vino. Ne manjka pa tudi pestra ponudba delavnic in predavanj.

Festival daje velik poudarek na spajanje vrhunske kulinarike in vina. Na Dvorcu Zemono se nam bodo tudi letos pridružili številni slovenski in tuji mojstri kulinarike. Začelo se bo že v nedeljo, ko bodo za goste jedi pripravljali slovenski kulinarični blogerji, ki znajo svoje kulinarične izkušnje najbolje deliti s svojimi bralci.

V letošnjem letu so se odločili, da bogastvo vinske kulture Vipavske doline približajo mladim širom po Sloveniji. S tem namenom bodo v našem mladinskem centru organizirali predstavitev Vipavske doline skozi vonje, okuse in arome vin, ki jih prinašata burja in sonce. Pokazali bodo kaj naredi vino Vipavske doline drugačno od drugih vin in kaj oblikuje njihov slog in kakovost.

Želijo si, da bi vino Vipavske doline mladi bolje razumeli in znali v njem uživati. Hkrati pa gre povabilo na organiziran obisk Vipavske doline v času Festivala.

Mladi pod dopolnjenim 18. letom starosti, se bodo z vini lahko spoznavali zgolj v teoriji, ne pa tudi v praksi. Povedano drugače, mladoletnim osebam alkohola ne bomo točili.

 

,