Nikoli več! – antifašistična medijska delavnica

Nikoli več! – antifašistična medijska delavnica

Sobota, 18. 4. 2015 ob 18h, in nedelja, 19. 4. 2015 (uro določimo na prvem delu delavnice)

Antifašistična medijska delavnica Nikoli več! je poligon za mlade, pa tudi starejše, na katerem se bomo s pomočjo tehnike »možganska nevihta« učili prepoznavati različne vrste fašizma in njegove pojave v vsakdanjem življenju, poleg tega pa tudi jasnega izražanja nestrinjanja z vsemi vrstami nestrpnosti in nadvlade.
Fašizma namreč ne gre dojemati kot stvari preteklosti, čeprav nas učijo, da je bil le-ta poražen v drugi svetovni vojni. Fašizem še vedno obstaja, le črno srajco je preoblekel v bolj prefinjena oblačila: najsi bo to homofobija, izključevanje priseljencev, zapiranje beguncev v t.i. centre za tujce, nasilje nad ženskami ali pa katerakoli druga oblika nadvlade določenega posameznika oz. skupine ljudi nad drugimi. Da ne govorimo o genocidu nad staroselskimi ljudstvi po svetu ali pa o vzponu in formiranju skrajnih skupin kot so Zlata zora v Grčiji, Nacionalna fronta v Franciji oz. Pegida v Nemčiji.
Na delavnici bomo udeleženci in udeleženke preko tehnike »možganska nevihta« spisali paleto gesel, ki problematizirajo pojavne oblike fašizma oz. govorijo v prid raznolikosti ter jih skupaj izbrali tolikšno število, da bo sovpadalo s številom udeležencev in udeleženk delavnice. Gesla bomo nato prepisali na večje formate in se z njimi v rokah slikali. Rezultat bo medijska kampanja po svetovnem spletu, preko katere bomo dali vedeti, da se ne strinjamo z nobeno vrsto izključevanja, najsi bo to na podlagi barve kože, kulture, spola, spolne usmerjenosti in tako naprej. Kampanjo bomo sprožili na Dan boja proti okupatorju, 27. aprila.
Naši predniki in prednice v tej kotlini in širše so trpeli poitalijančevanje in fašistično nasilje, mi pa pravimo: »Nikoli več!« Nikoli več žrtev, a tudi ne rabelj.