Lažne informacije in prevare na internetu

Te večkrat najdejo bogati Nigerijski princi, ki bi radi iz prijaznosti na tvoj bančni račun prenesli vse svoje prihranke?
Ti je prijazni neznanec ponudil ponudbo za super študentsko garsonjero v centru za 100€ na mesec?
Si pogosto izžreban/a v nagradnih igrah, na katere se nisi niti prijavil/a?

Take in drugačne prevare so postale del naše vsakodnevne rabe interneta. Nekatere so bolj očitne, druge pa zelo prebrisane.
Ne nasedaj jim, saj te lahko to drago stane osebnih podatkov ali denarja. Raje se okrepi z nasveti in triki na delavnici varne rabe interneta.

Delavnico bo izvajala Zala Bricelj iz skupine za varno rabo interneta, 𝐒𝐚𝐟𝐞.𝐬𝐢 – https://safe.si/. Namenjena je predvsem dijakom in študentom, a to ni omejitev za prijavo.

Delavnica je brezplačna in bo potekala preko video platforme Zoom. Ne bo pa javna, 𝐳𝐚𝐭𝐨 𝐬𝐨 𝐩𝐨𝐭𝐫𝐞𝐛𝐧𝐞 𝐩𝐫𝐞𝐝𝐡𝐨𝐝𝐧𝐞 𝐩𝐫𝐢𝐣𝐚𝐯𝐞 𝐧𝐚 𝐜𝐦𝐚𝐤𝟐@𝐬𝐢𝐨𝐥.𝐧𝐞𝐭 𝐚𝐥𝐢 𝐧𝐚 𝟎𝟓𝟏-𝟐𝟓𝟑-𝟐𝟐𝟎(Sebastjan).

Na delavnici se bodo udeleženci naučili osnov prepoznavanja lažnih novic in laži na internetu, kot so lažne nagradne igre, neresnične objave na družabnih omrežjih ipd. Seznanili se bodo s pomenom kritične presoje informacij, ki jih najdejo na internetu. Udeleženci bodo videli nekaj resničnih primerov lažnih informacij, lažnih novic in drugih laži na internetu. Na delavnici se bomo tudi pogovorili o spletnih izzivih s poudarkom na njihovi kritični presoji.

Drugi del delavnice je sestavljen iz interaktivnega kviza, kjer si bodo udeleženci pogledali več primerov novic, video posnetkov ter drugih zapisov na internetu in se preizkusili ali znajo prepoznavati laži na internetu.

,