Umna kolumna #33: Pridi in sodeluj!

ozadje1.jpg

Spodnji prispevek je bil kot uvodna misel originalno objavljen v publikaciji Informator, april 2014.

Mladinski center C.M.A.K. k sodelovanju vabi vse mlade v starosti od 15 do 29 let, ki si želijo pridobiti nove izkušnje na področjih organizacije dogodkov, vodenja projektov, tehnične administracije, grafičnega oblikovanja, video in avdio produkcije, ozvočevanja glasbenih in drugih dogodkov ter odnosov z mediji.

Center mladinske alternativne kulture, obče bolje poznan kot Cerkljanski mladinski alternativni klub, je v svoji 17-letni zgodovini precejšnjemu številu mladih iz Cerknega ter bližnje in daljne okolice nudil možnost ustvarjalnega preživljanja prostega časa – alternativo niču. Medtem ko so nekateri poganjali program in različne aktivnosti mladinskega centra ter se tako kalili v organizaciji dogodkov, vodenju projektov, prijavljanju na razpise ter informiranju in svetovanju, so drugi skrbeli za snažnost prostorov, popravilo in vzdrževanje opreme, ali pa nadgrajevali svoje kuharske sposobnosti, ki so jih vedno znova predstavljali gostujočim umetnikom in umetnicam od blizu in daleč. Spet tretji pa so v mladinskem centru našli prostor za izražanje svojih misli, hotenj in ustvarjalnosti, najsi bo to na likovnem, glasbenem ali katerem drugem področju. Vsak posameznik ali posameznica je v pisan mozaik C.M.A.K-a dodal svoj košček, brez katerega ta mozaik ne bi bil popoln. Kar pa je še bolj pomembno, pri tem so se zabavali in uživali.

In tako je še danes. Čeprav je delo včasih neprijetno in težko (čeprav tudi to ni slabo, saj se tako lahko dokažeš v iznajdljivosti, potrpežljivosti ter sprejemanju kompromisov), pa se tehtnica vedno nagne v prid lepih trenutkov, še posebej, če delaš v kompaniji svojih prijateljev in prijateljic, ki jim zaupaš in za katere veš, da te ne bodo pustili na cedilu. Da, delo v skupini je res lepo. Še več, je nagrajujoče, saj je ni večje nagrade kot v očeh svojih kolegov in kolegic videti nasmešek na ustnicah in iskrico v očeh, ko kakšen projekt po trdem delu uspe. Da ne omenjamo osebnega zadovoljstva, ko veš, da si naredil nekaj koristnega. Verjetno nihče, ki je deloval ali pa še deluje v C.M.A.K-u, svojih tam pridobljenih izkušenj in znanj ne bi zamenjal za nič na svetu. Le kako bi, če pa jih je to oblikovalo v osebe kot jih lahko vidite in čutite danes. S smislom in cilji v življenju, pa četudi na čisto drugih področjih kot so tista, ki jim jih je in jih še ponuja cerkljanski mladinski center.

Skratka, če bi bil/-a rad/-a del zgodbe Cerkljanskega mladinskega alternativnega kluba oz. košček mozaika mladinske ustvarjalnosti, potem se nam pridruži! Prepričani smo, da boš s svojimi idejami, pobudami, razmišljanji, željami in pridnimi rokami vsekakor pomembno poglavje te zgodbe. Če te zanima fotografija ali pa video produkcija, lahko skrbiš za video in foto dokumentiranje dogodkov in posebnih trenutkov v C.M.A.K-u. Če te zanima glasba, se lahko pridružiš tukajšnjim glasbenim producentom – vsekakor bodo zate imeli koristne nasvete in napotke, preko katerimi boš lahko plavala/-a v reki svoje ustvarjalnosti. Bi rad/-a spoznal/-a skrivnosti zvoka? Nič lažjega, pridruži se nam in kot tonski/-a tehnik/-ca pomagaj nastopajočim in publiki k čim boljšemu izkustvu koncerta ali kakega drugega dogodka. Si bolj organizacijski tip človeka? Pridi in z našo pomočjo začni organizirati dogodke po svoji želji. Kaj pa grafično oblikovanje in likovna umetnost? Tvoje sveže ideje in pristopi bodo vsekakor zelo koristni, izdelke kot so na primer plakati in letaki pa bo videlo mnogo ljudi. Ako svoja razmišljanja rad/-a deliš z drugimi, najsi bo to preko pisane ali govorjene besede, sta tu zate publikacija Informator in radijska oddaja AlterIca, preko katerih bo tvoj glas dosegel ljudi, ki jih drugače morebiti ne bi.  Še kaj? Seveda! Le ti si postavljaš meje svoje ustvarjalnosti.

Zavedamo se, da je potrebno zbrati kar veliko poguma, da se pridružiš skupini, ki na videz deluje zaprto. A naj te to ne ustavi! Mnogi tvoji vrstniki in vrstnice so se aktivnostim mladinskega centra že pridružili in jih izvajali. Seveda so najprej morali zbrati pogum, a to je moral narediti vsakdo od nas, in verjemi, potem je vse lažje. Izkušnje nam tudi pripovedujejo, da je to veliko lažje narediti v sodelovanju s prijatelji in prijateljicami. Zatorej, zakaj jih ne bi povabil/-a zraven? Poleg tega pa se ti v C.M.A.K-u ponuja možnost opravljanja obveznih izbirnih vsebin – zakaj torej te priložnosti ne izkoristiti in združiti prijetno s koristnim?

Vedi, da si pomemben del družbe v kateri živiš. Z aktivnim članstvom pa lahko ta del še povečaš. Kontaktiraj nas preko facebook strani (MC C.M.A.K. Cerkno), e-maila cmak2@siol.net, telefonske številke 051-828-028, ali pa koga od nas na ulici preprosto pocukaj za rokav.

_______________

Umna kolumna je sklop avtorskih prispevkov, razmišljanj, kritiziranj, oboževanj in iger besed, večinoma objavljenih v Informatorju mladinskega centra C.M.A.K. Cerkno. Nobena od pisarij ni kozmetično olepšana; je taka kot je bila sprva zapisana, z vsemi odvečnimi in manjkajočimi vejicami in drugimi ločili vred. Vsebina avtorskih prispevkov je stvar osebnih pogledov avtorjev in ne odraža stališč izdajatelja.