Umna kolumna #30: Mladinska kultura v Cerknem

naslovnica_FB copy

Spodnji prispevek je bil kot uvodna misel originalno objavljen v publikaciji Informator, november 2013.

Tako se imenuje projekt, ki ga v okviru Evropske prostovoljne službe preko našega mladinskega centra v Cerknem izvaja portugalska prostovoljka Filipa Oliveira. Ob pisanju tega uvodnika na sosednji mizi izdeluje poskusno verzijo tako imenovanega pinhole »fotoaparata«, katere boste lahko na istoimenski delavnici izdelovali konec meseca (več na zadnji strani).

Na naslovno temo projekta, torej o mladinski kulturi v kotlini pod Poreznom, se snema tudi dokumentarni film, za katerega Filipa snema intervjuje z različnimi mladimi Cerkljani in Cerkljankami, aktivnimi na različnih kulturnih področjih.

Do sedaj so bili posneti intervjuji s slikarkama Mojco Jeram in Vesno Prezelj, Robertom Marcino iz Društva Laufarija, pisateljico Lucijo Rejc, glasbenikom Blažem Švigljem, Tjašo Jurman iz C.M.A.K.-a in Gregorjem Prezljem iz KUD Zora Ravne, v načrtu za snemanje pa je še kar nekaj mladih kulturnic in kulturnikov.

Dokumentarni film, ki bo luč sveta ugledal februarja 2014, bo vsekakor pomemben dokument o mladih na Cerkljanskem, ki v kulturni mozaik te kotline dodajajo svoje koščke, brez katerih ta mozaik ne bi bil tak kot je.

Vsekakor je mlade zanimivo spremljati pri njihovih dejavnostih in bolj kot človek raziskuje, bolj opaža, da mladih kulturnih ustvarjalcev in ustvarjalk ni tako malo kot se zdi na prvo oko. To potrjuje mnenje nekaterih, da Cerkno živi – in vsekakor bo živelo še naprej, če se bo mladino pri njenem ustvarjanju podpiralo, predvsem pa prepoznavalo družbeni pomen kulture kot take.

Ne gre se samo za zabavo, čeprav je kultura tudi zabavna. V prvi vrsti lahko kulturo razumemo kot način izražanja posamezne osebe ali kolektiva skozi različne kanale, ki to osebo izpopolnjujejo in konec koncev tudi osrečujejo.

To bo dokumentarec tudi pokazal in prišel bo čas, da se mladim prisluhne.

_______________

Umna kolumna je sklop avtorskih prispevkov, razmišljanj, kritiziranj, oboževanj in iger besed, večinoma objavljenih v Informatorju mladinskega centra C.M.A.K. Cerkno. Nobena od pisarij ni kozmetično olepšana; je taka kot je bila sprva zapisana, z vsemi odvečnimi in manjkajočimi vejicami in drugimi ločili vred. Vsebina avtorskih prispevkov je stvar osebnih pogledov avtorjev in ne odraža stališč izdajatelja.