Umna kolumna #29: Prihaja vroča jesen!

Četrta_vseslovenska_vstaja_SAM_2198

Spodnji prispevek je bil kot uvodna misel originalno objavljen v publikaciji Informator, oktober 2013.

Ne, to ni vremenska napoved, ki jo lahko s strani meteorologov slišite vsak dan na televiziji ali radiu. Čeprav verjetno marsikdo od nas upa tudi na tovrstno vremensko napoved, ki bi obljubljala tako imenovano indijansko poletje, pa gre tu za napoved drugačne vrste. Ta napoved prihaja iz ust s strani medijev poimenovanih vstajniških skupin, ki so pred dobrim letom dni začele s protesti proti oblasti, varčevalnim ukrepom in dehumanizaciji ljudstva oz. bolje rečeno, začele so s protesti, preko katerih so želeli (in še vedno želijo) ohraniti osnovne človekove pravice kot je na primer pravica do dostojnega življenja.

Ta napoved ima za dejansko uresničitev celo več možnosti kot pa prej omenjena vremenska. Stvari se s padcem Janševe vlade nikakor niso spremenile – vsaj ne na bolje –, čeprav so mnogi verjeli v to. Tisti, ki verjamemo, da je za spremembe potrebno kaj več kot le zamenjava oblasti, smo to predvideli že prej. Naj bo na oblasti Janez Janša ali pa Alenka Bratušek, velikih oz. bolje rečeno opaznih sprememb za običajne ljudi ne bo. Oba, kot tudi vsi politiki, pa tudi ljudstvo, so sužnji Kapitalu. A razlika med politiki/bogataši in ljudstvom je v tem, da se ljudje tega suženjstva čedalje bolje zavedamo, medtem ko prvi živijo v zlati kletki, a se niti ne zavedajo, da so ujetniki oz. jim to ujetništvo ustreza, vanj pa silijo tudi preostale.

Ja, s spremembo oblasti se ni nič spremenilo: ljudi, ki ne morejo plačati visokih najemnin, še vedno mečejo iz stanovanj, delavcem v imenu krize krčijo delavske pravice (»molči in trpi«), mlade stigmatizirajo kot lenuhe in tako naprej in tako dalje. Pa saj vemo, kako to gre. Poleg tega nam kot rabljev meč nad vratom grozi Trojka s svojimi posojili, preko katerih bomo kot ljudstvo zapadli v še večje sranje kot ga imamo zdaj (samo poglejte Portugalsko, Španijo, Grčijo, …) – vse v imenu reševanja bank in bančnega sistema, ki je, milo rečeno, največji nateg človeštva v zgodovini.

Nič novega ni niti na nevladniški fronti: KUD France Prešeren, najstarejše samoniklo prizorišče, se utaplja v dolgovih, najstarejšemu študentskemu radiu v Evropi – ljubljanskemu Radiu Študent – tudi grozi izumrtje, C.M.A.K. pa se sooča s pritiski zasebnega kapitala, … A vse to niso razlogi za obup, prej za premislek in iskanje rešitev. Iskanje rešitev v drugi družbeni realnosti, izven tega izkoriščevalskega sistema. Naj to pokaže in dokaže tudi vroča jesen!

Matjaž Peternelj

_______________

Umna kolumna je sklop avtorskih prispevkov, razmišljanj, kritiziranj, oboževanj in iger besed, večinoma objavljenih v Informatorju mladinskega centra C.M.A.K. Cerkno. Nobena od pisarij ni kozmetično olepšana; je taka kot je bila sprva zapisana, z vsemi odvečnimi in manjkajočimi vejicami in drugimi ločili vred. Vsebina avtorskih prispevkov je stvar osebnih pogledov avtorjev in ne odraža stališč izdajatelja.