Umna kolumna #23: O bistroumju oblasti in dušenju nevladja

obnova01

Obnova prostorov v C.M.A.K.-u, avgust 2014

Spodnji prispevek je bil kot uvodna misel originalno objavljen v publikaciji Informator, februar 2011.

Mesec februar je tu in z njim se na obzorju že kaže tudi obletnica mladinskega centra C.M.A.K. Cerkno. Pravzaprav ne samo ena obletnica, ampak kar dve. Obletnica delovanja mladinskega centra – ta v Cerknem deluje že 14 let –, družbo pa ji dela še 5. obletnica izgube prostorov v bivšem dijaškem domu, znanem tudi kot Klapáč. Zato bomo v C.M.A.K.-u v drugi polovici meseca organizirali dogodke ob obeh obletnicah: da opomnimo po potrebi po funkcionalnih prostorih ter seveda, da se poveselimo in proslavimo 14-letnico delovanja. In da si rečemo:  če smo jih preživeli 14, jih bomo pa še 41. Zdi se optimistično, toda verjamemo, da bomo preživeli kljub vsem oviram, ki nam jih – vsem nam, ne samo dotičnemu mladinskemu centru – preko svojih zakonov na pot nastavlja oblast. Preživeli kot posamezniki in kot kolektivi, skupine, društva, … Kaj mislim s tem? To, da vlada želi sprejeti zakone, ki bolj kot koristi (za koga?) prinašajo slabšo socialno varnost, več administracije in papirjev za vse, ki bi se radi s čim aktivno in prostovoljno ukvarjali, uničiti pa želijo tudi medčloveško pomoč in solidarnost. In če bodo ti zakoni sprejeti, to tudi za nas v C.M.A.K.-u pomeni še več nepotrebnega dela, oziroma bolje rečeno, sranja. Ultra močno skoncentriranega sranja. Zakon o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno bo, če bo sprejet, na primer prepovedoval t.i. sosedsko pomoč, kar pomeni, da bo lahko tudi C.M.A.K. kot društvo utrpel določene posledice, saj smo v neki meri odvisni tudi od dobre volje ljudi iz našega okoliša. Skratka, če nam bo nekdo, ki ima status samostojnega podjetnika, na nek način pomagal in ga bo zalotil inšpektor, ga lahko obtoži dela na črno. Ali pa, kot se je zgodilo Pri Rdeči ostrigi v Škofji Loki, ko je inšpektor za delo neko osebo, ki je v tej organizaciji delovala kot prostovoljec, obtožil dela na črno. Absurd, ki mu ni primere.

Potem imamo tu še Predlog zakona o prostovoljstvu. Vse lepo in prav, si lahko misli nekdo. Bo vsaj poskrbljeno za pravice prostovoljcev oz. bo prostovoljstvo tudi zakonsko urejeno in mogoče ne bo prihajalo do primerov kot je opisan zgoraj. Bo urejeno, toda bojim se, da tudi ta predlog prinaša več slabosti kot pa koristi. Ena izmed teh slabosti, ki pa ni edina, je vsekakor ta, da bo morala organizacija (mladinski center, društvo ipd.), ki omogoča prostovoljno delo oz. znotraj katere delujejo prostovoljci, le-te morala poslati na zdravniški pregled in na opravljanje izpita iz varstva pri delu. Da, kot bi bil prostovoljec v prostovoljni organizaciji zaposlena oseba. In to pomeni še več dela s papirji in manj ustvarjalnosti za odgovorne osebe v prostovoljskih organizacijah. Še en absurd, ki mu ni para. Kaj naj nekoga, ki bi rad pometel in pomil tla po koncertu v C.M.A.K.-u, pošljem v Idrijo na zdravniški pregled, kjer mi bodo s papirji potrdili, da je to delo zmožen opravljati, nato pa še na izpit o varstvu pri delu, da mu bodo povedali kako se pometa in se pri tem ne poškoduje? Še prej pa mu bo moral pred nos v podpis pomoliti pogodbo o sodelovanju na prostovoljni bazi. Tako se bo tudi vodilo evidence o vsem opravljenem prostovoljnem delu in glej ga zlomka, če to ne pomeni večjega nadzora nad prebivalstvom. Srhljivka, ki postaja resničnost. Smo že leta 2011, a se bojim, da vedno bolj drvimo naprej v 1984, totalitarno družbo kot jo je opisal angleški pisatelj George Orwell.

Črnim napovedim navkljub pa ni za obupati. Kot sem opisal zgoraj, bomo v drugi polovici tega meseca v C.M.A.K.-u nazdravili k še 41 letom delovanja. Kajti ljudje smo iznajdljivi in ni ga vraga, ki ga ne bi mogli pretentati ali zaobiti, če ga že ni moč uničiti. Bolj kot nas skušajo zatreti, bolj nam delujejo možgani in bolj jasne so misli. In več napora lahko prenesemo.

Se vidimo.

m@ko

_______________

Umna kolumna je sklop avtorskih prispevkov, razmišljanj, kritiziranj, oboževanj in iger besed, večinoma objavljenih v Informatorju mladinskega centra C.M.A.K. Cerkno. Nobena od pisarij ni kozmetično olepšana; je taka kot je bila sprva zapisana, z vsemi odvečnimi in manjkajočimi vejicami in drugimi ločili vred. Vsebina avtorskih prispevkov je stvar osebnih pogledov avtorjev in ne odraža stališč izdajatelja.