Umna kolumna #22: O čarovnicah in grešnih kozlih

medicine woman

Spodnji prispevek je bil kot uvodna misel originalno objavljen v publikaciji Informator, november 2010.

Noč čarovnic. Praznik starih Keltov, ki so na ta dan praznovali prehod iz svetlega dela sončnega cikla v njegov temni del, in ki nima nič skupnega s čarovnicami kot takimi. Razen če verjameš stereotipom, ki ti jih kot otroku prikazujejo v risankah. Namreč, da so čarovnice stare ženske, neprivlačne na pogled, ki živijo v osami nekje zunaj vasi in se ukvarjajo s črno magijo. Ti stereotipi namreč čarovnice prikazujejo kot zlobna bitja, proti »zlobnim bitjem« pa so se na ta dan »borili« tudi stari Kelti, saj so verovali, da takrat mrtvi prihajajo po telesa živih, z namenom, da si zagotovijo večno življenje.

Ampak vrnimo se k čarovnicam. Kar precej vode je že preteklo odkar je vsevedna mati Cerkev na grmadi skurila zadnjo žensko, obtoženo čarovništva. In to zgolj zaradi nevoščljivosti sosede ali soseda, ker je bila pač mlada in lepa, ali pa zato, ker je znala zdraviti z zelišči in je zelo dobro poznala svoje lastno telo.

Vendar pa grmade še vedno gorijo, le da so obleke čarovnic, ki so jih prej nosile mlade, lepe, stare ali modre ženske, sedaj pod silo nase oblekli muslimani, homoseksualci, migranti ter vsi drugi, ki so drugačni od večine nas in ki nam lahko služijo kot grešni kozli za naše težave, pa če le-te dejansko obstajajo ali ne.

Vendar pa grmade še vedno gorijo, le da so obleke čarovnic, ki so jih prej nosile mlade, lepe, stare ali modre ženske, sedaj pod silo nase oblekli muslimani, homoseksualci, migranti ter vsi drugi, ki so drugačni od večine nas in ki nam lahko služijo kot grešni kozli za naše težave, pa če le-te dejansko obstajajo ali ne. Grmade v obliki stigmatiziranj, etničnih čiščenj in pregonov, da o političnih čistkah ter kriminaliziranju in zapiranju aktivistov, ki delujejo proti kapitalu, ne govorim, iz dneva v dan rastejo po celotni Evropi. Če je lov na čarovnice v srednjem veku svoj vrhunec dosegel po izdaji knjige Malleus Maleficarum, ga dandanes dosega z vzponom desničarskih populističnih strank in posameznikov, ki jim zvesto sledijo skrajno desničarske horde predvsem mladih, ki slepo in brez kančka dvoma zaupajo svojim voditeljem.

Plameni ksenofobije vedno močneje gorijo in bojim se, da ne bodo pogoltnili samo zgoraj omenjenih grešnih kozlov, ampak tudi vse nas. In ko se bomo pekli, čarovnic ne bomo več preganjali, ampak jih bomo prosili, naj pričarajo dež, ki bo ta ogenj pogasil.

A njih ne bo več tu med nami …

m@ko

_______________

Umna kolumna je sklop avtorskih prispevkov, razmišljanj, kritiziranj, oboževanj in iger besed, večinoma objavljenih v Informatorju mladinskega centra C.M.A.K. Cerkno. Nobena od pisarij ni kozmetično olepšana; je taka kot je bila sprva zapisana, z vsemi odvečnimi in manjkajočimi vejicami in drugimi ločili vred. Vsebina avtorskih prispevkov je stvar osebnih pogledov avtorjev in ne odraža stališč izdajatelja.