Solidarnostna akcija z Wet’suwet’en

Akcija bo potekala v ponedeljek, 14. januarja, od 14. ure dalje.

Staroselsko ljudstvo Wet’suwet’en na severu tako imenovane Kanade se že več let bori proti apetitom naftne industrije ter za spoštovanje njihove kulture ter neokrnjene narave.
7. januarja je naftna korporacija ob pomoči do zob oboroženih kanadskih policijskih sil vdrla na njihovo ozemlje, pri čemer je bilo aretiranih 14 ljudi, ki so se nasilnemu vdoru uprli s svojimi telesi. Skratka, gre še za eno kolonizatorsko in genocidno potezo s strani Kanade, ki se ji moramo upreti.
Tekom akcije bomo izkazali solidarnost z ljudstvom Wet’suwet’en in zbirali finančna sredstva za sodne stroške (preteklih in bodočih) aretiranih.

#thetimeisnow #shutdowncanada #wetsuwetenstrong #notrespass

Več o dogajanju si lahko preberete na:
http://unistoten.camp/category/blog/
https://www.facebook.com/unistoten/
https://www.facebook.com/subMedia

***************************************************************

Iz oddaje Črna luknja na Radio Študent 89,3 MHz:

Kanada: napad na naravo in njene staroselske branitelje

V zadnjih dneh so po mednarodnih aktivističnih mrežah zaokrožile novice o boju ljudstva Wet’suwet’en zoper združene sile kanadske države in naftnega kapitala. Stanje na terenu se spreminja, mi pa smo daleč, zato zgolj na kratko strnimo informacije, ki so zaenkrat uspele priti do nas.

Prizorišče tokratne konfrontacije med staroselci in kanadskimi kolonialnimi oblastmi leži v notranjosti pacifiške obale več kot tisoč kilometrov severno od mesta Vancouver, nekje na sredi teritorija, ki ga kolonialna geografija vodi pod imenom Britanska Kolumbija. Na drugi strani ga staroselska geografija obravnava kot ozemlje ljudstva Wet’suwet’en, ki se mu ni nikoli na noben pravno veljaven način odreklo. Na tem mestu je primerno spomniti, da večina kanadske province Britanska Kolumbija leži na ozemlju, ki ga staroselci niso nikoli predali kanadski državi, niti ga niso izgubili v vojni ali s premirjem.

Podobno kot v primeru spopada pri Standing Rock pred več kot enim letom gre tudi tokrat za apetite naftne industrije, ki namerava na staroselskem teritoriju zgraditi naftovod za prenos umazane nafte, načrpane iz katranskih polj, in plinovod za prenos plina, pridobljenega s tehnologijo hidravličnega drobljenja. Staroselske skupnosti pa teh uničevalnih posegov v naravo nikakor ne nameravajo dopustiti.

Glavno vlogo v tem projektu ima korporacija TransCanada, ki je v običajni kolonialni maniri uspela na svojo stran pridobiti represivni aparat kanadske države. Pred nekaj dnevi so se tako predstavniki policije sestali s klanskimi poglavarji in jim postavili ultimat, češ da morajo podjetju TransCanada omogočiti dostop na območje Wet’suwet’en teritorija za potrebe začetka gradnje obalnega GasLink plinovoda. V kolikor ultimat ne bi bil sprejet, bi policija nasilno vdrla na teritorij in sama zagotovila zahtevani dostop.

V tem kontekstu dolge zgodovine kolonizacije in upora ter požrešnih apetitov naftne industrije je sedmega januarja do zob oborožena kraljeva kanadska konjeniška policija, znana tudi pod akronimom KKK-P, vdrla na staroselski teritorij in napadla eno od kontrolnih točk klana Unist’ot’en. Pri tem je aretirala vsaj 12 ljudi, mnogim staroselcem onemogočila dostop do njihovih lastnih teritorijev in odstranila blokado. Po napadu je militarizirana zvezna policija, ki se skriva pod že omenjenim nazivom KKK-P, vzpostavila lastno cestno blokado edinega cestnega dostopa do tabora že omenjenega klana. Slednji je ena od baz upora zoper grozečo gradnjo, policijska invazija pa je prebivalce in prebivalke tabora odrezala od glavne komunikacijske poti ter močno otežilo dotok življenskih potrebščin, pa tudi kontakt z mediji in splošno javnostjo. Oborožene policijske sile počasi konsolidirajo kontrolo nad širšim področjem, v naslednjih dneh pa je pričakovati napad na sam Unist’ot’en kamp ins tem nadaljno eskalacijo kolonialne ofenzive.

Ravnanje kanadske zvezne policije pomeni nedvoumno kršenje Deklaracije združenih narodov o pravicah staroselskih ljudstev, ki pravi, da ta “ne smejo biti nasilno odstranjena s svoje zemlje oziroma teritorijev”. Prav tako pomeni kršenje celo pravnih aktov same kanadske države, saj je njeno vrhovno sodišče v preteklosti formalno priznalo suverenost ljudstva Wet’suwet’en na omenjenem teritoriju, posledično pa tudi pravico do zavrnitve neželenih posegov na njem. Tovrstna dvoličnost, na eni strani navidezna pravna zaščita s strnai države, na drugi pa brutalni in ilegalni teror represivnega aparata te iste države, je seveda značilna za ekpanzionistične kolonialne države. S kršenjem lastnih zakonov, policijskim nasiljem nad staroselci, kriminalizacijo njihovega dolgotrajnega in legitimnega upora zoper izkoriščanje njihove zemlje za korporativne profite kanadska država tudi globoko v 21. stoletju potrjuje svoje kolonialno srce.

Boj proti kolonialističn-kapitalističnemu izkoriščanju zemlje in za suverenost staroselskih ljudstev se nadaljuje. Novice lahko najdete na spletni strani http://unistoten.camp/ ter na njihovi fejsbuk strani.

,