Razstava: Pank ni mrtu, je recikliran – Petja Kolenko // Mladi v Stopnišču

V petek ob 15.00 otvorimo letošnji cikel razstav mladih umetnikov in umetnic, “Mladi v Stopnišču 2023”!

Kot prva se nam bo predstavila Petja Kolenko, vizualna umetnica in likovna pedagoginja, ki živi in ustvarja v Ljutomeru.

Petjino likovno izražanje zaznamujeta ponovna uporaba in recikliraža različnih odpadnih materialov ter odsluženih likovnih del. Te predeluje v različnih tehnikah, najpogosteje pa se poslužuje tehnike kolaža. V zadnjih letih se intenzivno ukvarja z reciklažo odpadnih plastičnih mas – nakupovalnih plastičnih vrečk, folij, embalaže in podobno, ki jih obdeluje s posebno tehniko, poimenovano kolaž iz termično obdelanih plastičnih mas.

Ideje za motive svojih del črpa iz besedil popularnih pesmi, katerih vsebino likovno prevaja kot dobesedno ilustracijo ali upodablja glede na osebno doživljanje. Z izbranimi glasbenimi deli, ki jih likovno opisuje, se intimno istoveti, preko njih komunicira z okolico, izraža telesna in čustvena stanja ter asociacije na skrite želje ali spomine, zato lahko dela označimo tudi kot avtoportrete.

Dela vsebinsko motivično obravnavajo tudi številne okoljske in družbene problematike ter izpostavljajo vprašanje ženske vloge v družbi. Dela so medsebojno stilsko raznolika, slogoven spoj stripovske, ulične in sodobne umetnosti tvori Petjin specifični likovni jezik, za katerega je značilno upodabljanje prizorov urbane kulture ter simbolne estetike izbranih glasbenih žanrov.

Vabljeni in vabljene na otvoritev in ogled razstave!
Razstava bo na voljo na ogled do 18. junija.

Petja Kolenko – Fotka z otvoritve 18. junija