Mednarodna umetniška karavana Nomadic Village prvič v Sloveniji!

itinerary02

 

Nomadic Village Cerkno 2015

21.-30. maj 2015, Cerkno

Uradna stran / Facebook dogodek

Nomadic-logo

Mednarodno umetniško karavano Nomadic Village je leta 2009 zasnoval avstrijski umetnik Klaus Mähring oziroma Captain Klaus (On The Road Production). Letos je v sodelovanju z umetniškim tandemom Small but dangers na ovinkasto pot od Italije do Avstrije povabil sedem umetnic in umetnikov z vseh koncev Evrope. Pot jih bo vodila čez Hrvaško, Bosno in Hercegovino, Srbijo, Romunijo in Madžarsko – s prvim postankom v Cerknem.

Slikarji, fotografi, videasti, performerji, plesalci ter zvočni in intermedijski umetniki bodo v dvanajstih dneh v Cerknem ustvarili in razstavili svoja dela. Tja bodo pripotovali s svojimi mobilnimi ateljeji, kombiji, avtobusi in avtodomi, nizozemska umetnica Monique Besten pa bo prišla kar peš.

Obiskovalci bodo karavano lahko (samostojno ali vodeno) obiskovali in spoznavali vsak dan ter se vključili v različne dogodke. Nomadska vas se bo utaborila na travniku ob cerkvi sv. Ane, v soboto, 30. maja, pa se bo premaknila pred Cerkljanski mladinski alternativni klub (C.M.A.K.), kjer se bodo potujoči umetniki z zaključno razstavo predstavili v Galeriji Nowhere. Razstava – in umetniki – bodo 31. maja nadaljevali pot proti Srbiji in Romuniji.

Vabljeni na odprtje Nomadic Village Cerkno 2015 z ustanoviteljem in idejnim vodjem projekta Captainom Klausom v četrtek, 21. maja, ob 17:30 ob cerkvi sv. Ane. Tam bo v petek, 29. maja, ob 15:00 potekala tudi javna predstavitev karavane.  

Odprtje zaključne razstave v Galeriji Nowhere bo v soboto, 30. maja, ob 17:00 pred C.M.A.K.-om. Galerija bo odprta do poznih večernih ur.

Istega večera ob 22:00 bo v CMAK-u potekal CMAKoncert zasedb Persons From Porlock in Haiku Garden. Vabljeni! Več o koncertu: https://cmakcerkno.net/?p=1150

 

Nomadic Village Cerkno 2015

Organizacija in produkcija:
Klaus Mähring in tinski, On The Road Production: http://nomadic.cd

Small but dangers: http://smallbutdangers.cerkno.net/

 

Soorganizacija:
C.M.A.K., Bevkova ulica 11, 5282 Cerkno
E-naslov: cmak2@siol.net
Mobi: 051 828 028
Spletna stran: https://cmakcerkno.net/

 

Izvedba:

Klaus Mähring in tinski (On The Road Production) in Small but dangers, Tea Hvala in C.M.A.K.

 

Lektura: Matjaž Peternelj

 

Odnosi z javnostmi:
Tea Hvala, tea.hvala@gmail.com, 051 775 137

 

Projekt Nomadic Village Cerkno 2015 podpirajo:

Ministrstvo za kulturo RS, Avstrijski kulturni forum, Hotel Cerkno, Cerkljanski mladinski alternativni klub (C.M.A.K.), župnija Cerkno, zavod Jazz Cerkno, radio Primorski val, Občina Cerkno.

 

Plakat: najdete tukaj

Obiskovalci Nomadic Village Cerkno 2015 lahko izkoristite ugodni nastanitveni paket Hotela Cerkno***. Rezervacije sprejemajo po e-pošti info@hotel-cerkno.si ali na tel. št.: +386 (0)5 37 43 400

 

O SODELUJOČIH:

 

heidandiHEIDI SEPPÄLÄ in ANDI PILS (Finska/Avstrija)

Heidi in Andi v svojem delu združujeta sodobni ples, glasbo, zvočno umetnost in koreografijo. Na svoji umetniški poti sledita poslanstvu, ki od njiju zahteva uresničitev skoraj nemogočega projekta.

V drugačni luči / In a different light

Preplet luči, mesečine, svetlobe projektorjev in soja sveč govori o ravnotežju med naravo in tehnologijo. To mobilno mapiranje s projektorjem skupaj z zvoki, posnetimi na licu mesta, spreminja resničnosti tako na nenavadnih kot na običajnih mestih. Video-zvočna projekcija se bo prepletla s solistično plesno točko, ki bo iz site-specific performansa V drugačni lučis pomočjo trackinga ustvaril kratki film.

http://www.heidiseppala.com, http://www.primitive.at

 

 

monique1MONIQUE BESTEN (Nizozemska)

Rada povezujem stvari. Verjamem v naključja. Včasih je moja najljubša barva modra. Mislim, da brez poezije ni življenja. Zaupam besedam. Kot tudi stopinjam. Rada bi bila tam, kjer je zdaj, in tudi vas bi rada odpeljala tja. Tja vmes. Kjer vlada morda. – Monique Besten

Vaja v izgubljanju / An exercise in getting lost

Najboljši načrt je, da nimaš načrta.

– Masanobu Fukuoka

Nikoli se nisem imela za nomadko, dokler nisem vstopila v Nomadic Village. Nekatere stvari so tako očitne, da se jih zaveš, šele ko te predramijo drugi. Svet raziskujem peš. Hoja mi zagotavlja preživetje. Peš ostanem srečna in se učim. Spoznala sem, da dosežem stvari hitreje, če sem počasna. Naenkrat je vse postalo smiselno.

Leta 2013 sem šla iz Amsterdama do Nomadic Villagea na jugu Francije, leta 2014 pa iz Amsterdama v vzhodno Avstrijo. Tokrat bom šla iz zbirnega mesta v Italiji v Cerkno v Sloveniji. Ta pot bo kratka; 99 km, če bom ubrala najkrajšo. Če naredim kak ovinek, jo lahko podaljšam na 500.

Ne vem, kaj se bo zgodilo. Imam načrt, ki bi ga lahko delila z vami, in mogoče ga tudi bom. A to so samo oporne točke, zemljevidi, ceste, ki jim lahko slediš, da je življenje lažje. Toda zanimive stvari se zgodijo šele, ko se izgubiš.

Za 99 km bom imela na razpolago 15 dni. Z lahkoto bi jih prehodila v treh. Vse kaže, da imam idealno priložnost, da se izgubim.

Tako, to je moj projekt. O tem, kako se izgubiti. Kako najti svojo pot, tako da se izgubiš, spremeniš smer in najdeš druge. Druge poti, druge ljudi, druge pomene, druge opravke.

Morda bi bilo še najbolje, če se sploh ne bi prikazala v Cerknem … ampak se bom. Obljubim. In v Cerknem bom z vami delila to, kar sem se naučila na poti. Pokazala vam bom, kaj sem našla. Verjetno posušene rastline, iz katerih bom pripravila čaj. Mogoče bom odprla čajnico. Da bi ustvarila prostor, kjer bom lahko pripovedovala zgodbe o ljudeh, ki sem jih srečala na poti. Morda se bom, tako kot lani, spet spremenila v vaško pekovko. Nič se ne more primerjati s peko kruha. Je popolno nasprotje izgubljanja. Torej bi bilo smiselno. Ali pa se bo zgodilo nekaj povsem drugega. Nekaj, česar si sedaj še ne morem predstavljati.

Obveščala vas bom. Z mano lahko potujete v virtualnem prostoru. Obiščite mojo internetno stran, kjer vam bom pokazala, kako se izgubiti. Potem bomo izgubljeni skupaj.

– Monique Besten

www.moniquebesten.nl

 

annaLANNA LIPPHARDT (Nemčija)

Anna Lipphardt na Univerzi v Freiburgu uči kulturno antropologijo in vodi raziskovalno skupino Kulture mobilnosti v Evropi (www.come.uni-freiburg.de). Raziskuje migracije in mobilnost, prostorsko teorijo in urbanost ter antropologijo umetnosti. Trenutno se v okviru projekta »Potujoči umetniki: mobilnost in umetniške prakse v 21. stoletju« posveča presečiščem med specifičnimi umetniškimi praksami, mobilnostjo, ekonomskimi in delovnimi pogoji ter družbenimi okoliščinami, ki zaznamujejo življenje umetnikov. Karavani Nomadic Village se je pridružila, ker želi izvedeti več o mobilnem življenju in v sodelovanju z drugimi udeleženci raziskati različne poti, ki jih ubira kreativnost.

 

 

 

Francisca

FRANCISCA ALSUA (Čile)

Francisca Alsua se posveča slikarstvu, fotografiji in instalacijam. V svojem delu pogosto obravnava preteklost, natančneje, spomine in njihovo ustvarjalnost. Pravi, da relativnost spomina odpira vrata možnim preteklostim in ji dopušča, da se vpraša, kako bi lahko bilo, ali preprosto, kako je bilo drugim.

http://www.franciscaalsua.com

 

 

captainKLAUS MAEHRING & TINSKI

Medtem ko se vozim naokoli, najdem slike, ljudi, prostore, … Z ustanovitvijo Nomadic Village leta 2009 sem z veseljem ugotovil, da obstajajo tudi drugi umetniki, ki jim mobilnost omogoča avtonomijo dela.

Biti na poti pomeni, da si nekje drugje, da si v nekakšnem medprostoru, ki še ni kategoriziran ali popredalčkan.

www.klaus.maehring.at

 

SMALL BUT DANGERS (Cerkno)

Leta 2009 sva v Celju spoznala Klausa Maehringa. Pred svojim avtobusom nama je predstavil idejo za projekt Nomadic Village, ki je takrat nastajal. Ostali smo v stiku in letos smo izkoristili možnost, da ekipo umetnikov pripelje v Cerkno. Prišla bova peš ali pa s kolesom 🙂

http://smallbutdangers.cerkno.net/