Izjava za javnost kranjskega Trainstation Squata

trainstation 2

Objavljamo izjavo za javnost s strani TrainStation Squat-a, ki je bil zaradi inšpekcijskega pritiska primoran do nadaljnjega zapreti svoja vrata. Prav tako izražamo solidarnost z omenjenim kranjskim samoniklim prizoriščem, ki mnogim mladim in manj mladim omogoča ustvarjalno in družbeno kritično udejstvovanje, obenem pa obsojamo selektivne pritiske Inšpektorata RS za okolje in prostor na samonikla prizorišča, ki delujejo v interesu tako mladih kot manj mladih.

______________________________

IZJAVA ZA JAVNOST:

Dragi naši uporabniki, obiskovalci in podporniki!

Sporočamo vam, da smo bili primorani do nadaljnjega zapreti vrata Trainstation Squat-a – edinega gorenjskega urbanega, nekomercialnega in alternativnega kulturnega centra in produkcijske ustvarjalne hiše.
Razlog za začasno zaprtje (spet) tiči v zakonih naše ljube države in njenih vsemogočnih odločevalcev ter inšpektorjev, ki sedijo na samem vrhu družbene lestvice. Ti naj bi nas po eni strani želeli podpirati, po drugi pa nam prepovedujejo, nas ustrahujejo, grozijo z visokimi finančnimi kaznimi in posledično tudi zapirajo.

trainstationZakaj?
Ker ustvarjamo lokalno (sub)kulturo, omogočamo njeno regionalno, nacionalno in mednarodno povezovanje, edini v okolici izvajamo redni program z marginalnimi in nekomercialnimi vsebinami, v svoje delovanje vključujemo dijake, študente, mlade in mlade le še po srcu. Opravljamo družbeno koristna dela, nudimo prostore za aktivno in kreativno preživljanje časa, spodbujamo soustvarjanje kulture in svobodno umetniško izražanje ter neformalni prenos znanj in izkušenj. 
Vse to v veliki večini izvajamo prostovoljno, prav tako pa večino dejavnosti ustvarjalcem in uporabnikom nudimo brezplačno, kar je danes s prevlado kapitalistične mentalitete, tudi v javnih kulturnih objektih, postalo prava redkost.

Zaradi nerazumevanja delovanja manjših neprofitnih in alternativnih organizacij s strani države in njenih institucij (in posledično zanje neustrezne zakonske ureditve), nam je, kljub očitnemu prispevku družbi in kljub podpori Mestne občine Kranj, Inšpektorat RS za okolje in prostor do nadaljnjega prepovedal uporabo objekta. 
Gre zgolj za birokratske nujnosti, ki se jih po svojih najboljših močeh trudimo izpolniti čim prej, vendar so žal postopki dolgotrajni. 
Prav tako denarja za polnjenje državnega proračuna z zagroženimi kaznimi nimamo.
Trudimo se tudi, da Kranj v času urejanja zadev v Trainstation Squatu NE bo ostal brez vseh dejavnosti, ki so se odvijale tam, vendar stvari niso enostavne, saj se zdi, da ustreznih drugih prostorov ni. Obljubljamo pa, da vas bomo o nadaljnjem poteku dogajanj obveščali.

Pri vsem tem upamo le, da trenutno stanje ne bo vpletene mlade spet pripeljalo k ponovitvi zgodb o (izgubljenih) bojih za lastne prostore svobode, ustvarjanja in druženja ter jih s tem spet prisililo, da si nove prostore izborijo z ilegalo.

Bolj pomembna vprašanja, ki se na tem mestu pojavljajo, pa so:
Zakaj se zakonov, čeprav neprimerno urejenih, ne izvršuje za vse enako? Lokalno in državno deluje mnogo lokalov, skladišč, proizvodenj, novih gradenj, celo javnih državnih ali občinskih objektov, ki nimajo urejenih vseh papirjev.
Zakaj pri mnogih isti organi lahko to spregledajo, pri določenih – »navadnih državljanih« pa ne?
Zakaj nekateri dobijo možnost ureditve birokratskih obveznosti v določenem roku, k nam pa so takoj pristopili s prepovedjo uporabe?

Mi konkretnih odgovorov na to nimamo, mogoče pa lahko več informacij dobite na Inšpektoratu RS za okolje in prostor.

Ekipa Trainstation Squat-a