INDE, drž’ se! – izjava podpore koprskemu skvotu

Že kar nekaj vode je preteklo odkar je med cerkljanske hribe prispela novica o vzpostavitvi novega avtonomnega prostora v Kopru. Bila je to vesela novica, ki je navdajala z upanjem, predvsem zaradi sovpadanja z žalostnim dogajanjem okrog MKSMC-ja. Navdajala je z upanjem, saj je dala vedeti, da četudi bo izgubljen en prostor za alternativno sceno, bo Koper imel drugega, mogoče pa pridobil tudi tretjega, četrtega.

Dogajanje tako v INDE kot tudi širšem Kopru redno spremljamo in veseli nas, da U.P.I. od vzpostavitve pa do danes pospešeno deluje naprej, pri čemer jo tudi z vsem srcem podpiramo. Aktivistkam in aktivistom, uporabnicam in uporabnikom je namreč uspelo vzpostaviti javni prostor, o katerega usodi in programu znotraj njega soodločajo na enakopravni bazi. To sicer od posameznice in posameznika terja več angažmaja in energije, a je zato zadovoljstvo na koncu toliko večje in toliko bolj pristno.

INDE, že nekaj let zapuščen, tako z zasedbo s strani mladih, pa tudi starejših, odpira novo poglavje. Poglavje novega rojstva in nove namembnosti. Poglavje drznosti, srčnosti. Alternative. In to ne zgolj v prostorih tovarne, temveč v širši koprski skupnosti in na Obali. Naj tam delujoče in delujoči (p)ostanejo pekoča vest naše družbe, opomnik na vse slabše razmere, v katere je potisnjenih vedno več ljudi, a v isti sapi tudi primer in zgled, da je mogoče delovati na drugačnih, bolj poštenih principih, ki upoštevajo želje in mnenja vsake posameznice, vsakega posameznika.

Prav ob pisanju teh vrstic je v naše loge prispela tudi novica, da bo koprski župan Boris Popovič z njegovo glasovalno mašinerijo prostore na Gregorčičevi ulici 4, torej bivši MKSMC priključil novo vzpostavljenemu Centru mladih Koper, ki bo del Javnega zavoda za šport in mladino. S tem je pokazal, da z imenom njegove stranke misli resno oz. da ga je jemati dobesedno. Koper je njihov, njegov. Obnaša se že tako. A verjamemo, da INDE ne bo nikoli njegov. Za to se bo potrebno še naprej boriti. Skupaj in enotno.

Cerkljanski mladinski alternativni klub

Cerkno, 27. sušec 2015

Več o U.P.I. si lahko preberete tukaj.