DEUJE BABE FESTIVAL, 7. in 8. marec 2014

Leto je naokoli, ženske spet praznujejo… v C.M.A.K.-u se spet odvija Deuje babe festival, skozi katerega hočemo predstaviti položaj žensk v družbi, njeno kulturno, umetniško udejstvovanje, aktivistično delovanje. In seveda dati možnost ženskam, da pokažejo svoje umetniške izdelke, da skozi predavanja in delavnice pokažejo filozofijo svojega življenja še ostalim, tako ženkam kot moškim. Cilj tega projekta je tudi povezovanje mladih ljudi, izmenjava mnenj in pa predvsem druženje. Eden od namenov tega projekta je pokazati enakopravnost obeh spolov v družbi. Feminizem hočemo predstaviti v luči povezovanja med spoli in s tem podirati stereotipe, tabuje.

 
PROGRAM:
 
Petek, 7. marec ob 21h, koncert:
Tirana (Avstrija)
Aivery (Avstrija)
 
Sobota, 8. marec ob 20h:
projekcija filma Antonia
in
klubski dogodek
 

Festival je nastal v sodelovanju še z dvema ekipama upornih žensk:
RDEČE ZORE (Ljubljana) http://www.rdecezore.org/
in
GRRRLS NIGHT OUT (Avstrija) http://grrrls.mur.at/

 

 

PROGRAM:

PETEK, 7. marec ob 21h, koncert:

TIRANA (Avstrija)
unnamedTirana je glasbeni solo projekt Dunajčanke Veronike Eberhart, ki je na avstrijski alter sceni prej ustvarjala z bendoma Ilsebill in Plaided. Na živih nastopih sodeluje z različnimi glasbeniki, tokrat na C.M.A.K.-ovem odru z Jasmin Mario Rilke, članico skupine Aivery. Veronika je bila leta 2005 ena izmed soorganizatork dunajskega Ladyfesta, festivala, ki se osredotoča na nereprezentiranost žensk na glasbeni sceni. Tam je spoznala podobno misleče punce in z Julio Mitterbauer in Aleno Pfoser ustanovila bend Ilsebill. Štiri leta kasneje se je rodil duo Plaided, ki je lansko leto koncertiral po zahodni obali Amerike kot predskupina Grass Widow. Za solo projekt Tirana se je Veronika odločila leta 2011. Lo-fi glasba Tirane zaobjema vse od kitarskih balad, alter rocka do nasemplanih plesnih eurodance ritmov. V glasbi je čutiti vpliv losangeleškega punka iz osemdesetih in riot grrrla iz devetdesetih. Tirano je večinoma moč slišati na avstrijskih odrih, letos pa je na nizozemskem festivalu Eurosonic predstavljala rdeče-bele barve Avstrije. Svojo glasbo je posodila tudi indie filmu Talea (r. Katharina Mückstein).

http://tiranamusic.tumblr.com/
www.facebook.com/tiranaband

AIVERY (Avstrija)
rfrNoise-punk trio Aivery sestavljajo mlade punce Doris Zimmermann, Franziska Schwarz in Jasmin Maria Rilke, ki so se spoznale na avstrijskem Girls Rock Campu leta 2012. Tovrstni kampi z rojstnim krajem v Portlandu želijo v očeh mladih deklet demistificirati proces glasbenega ustvarjanja kot nečesa nedostopnega, ponuditi stimulativen prostor, povečati njihovo samozavest pri glasbenem izražanju in se boriti proti seksizmu v glasbeni industriji. Tako so odlična odskočna deska za dekleta, ki nimajo veliko glasbenega predznanja, a si vseeno želijo osvojiti koncertne odre. Aivery so prvi, istoimenski EP izdale lanskega novembra pri založbi Unrecords. Bil je deležen dobrih kritik, med drugim o vnosu mladostniške svežine na avstrijsko alternativno sceno. Njihova glasba spominja na alternativni rock iz devetdesetih, ki je kljubovalen, odpadniški in melanholičen hkrati. V kitarskih rifih je moč slišati podobnosti z Nirvano ali Sonic Youth, vokali pa malce vlečejo na Becco Albee in Carrie Brownstein iz riot grrrl skupine Excuse 17.

http://aivery.bandcamp.com/
http://aiveryband.tumblr.com/
http://www.facebook.com/aiveryband
http://www.soundcloud.com/aivery

VSTOP PROST

SOBOTA, 8. marec ob 20h, predvajanje filma:

ANTONIA (1995)
Danski film, o samostojni, neodvisni ženski Antoniji, ki se po več letih spet vrne v svojo rojstno vas. Tu ustanovi tesno povezano matriarhalno skupnost.

http://youtu.be/574quaKDyyk

Po filmu pa sledi zabava z DJane BRUXO, ki vas bo ogrela s folk in punk ritmi.

VSTOP PROST