“Alternativa niču” na spletu

Danes, za 24. rojstni dan C.M.A.K.-a, na našem spletišču objavljamo tekst Matjaža Peternelja z naslovom “Alternativa niču – pregled dvaindvajsetletnega delovanja Cerkljanskega mladinskega laternativnega kluba“, ki je bil pod okriljem Mestnega muzeja Idrija prvotno izdan v Idrijskih razgledih decembra 2019.
Tekst opisuje zgodovino C.M.A.K.-a od njegove ustanovitve leta 1997 pa vse do rušenja Tinčkove bajte novembra 2019, dopolnjen pa je tudi s slikovnim in video materialom, ki bralcu oz. bralki dajo še dodaten vpogled v duh časa in dejavnosti C.M.A.K.-a.
Da se okusite, tu prilepimo še odlomek, ki govori o prvi deložaciji Cmakovk in Cmakovcev leta 1999:
“Dobro leto kasneje so v bivši kinodvorani delujoče skupine morale zapustiti stavbo, saj so del stavbe prodali Pošti Slovenije, zgornji nadstropji pa Občini Cerkno za ureditev občinskih upravnih prostorov. S to, za marsikoga sporno odločitvijo se je v stavbi prekinila tradicija kulturnega udejstvovanja, ki je tu imelo domovinsko pravico vse od njene izgradnje v prvih letih 20. stoletja. Tako je Cerkno ostalo brez edinega večjega javnega kulturnega prostora, kar mesto tare še dandanes.”
Tekst je dostopen tukaj.

,