Umna kolumna #34: Revolucija

BanksChange

Piše: Polona Ferjančič

Revolucija. Sprememba, dobra ali slaba, je nujna. Kaj pa če se stvari dolgo časa ne spremenijo? Revolucija. Vedno bo prostor za spremembe, pa jih sploh potrebujemo? Da. Nujno in hitro.

Pogledam na svet in se sprašujem, smo mi izgubljena generacija? Millijoni ljudi so hodili, kjer hodimo mi, in za seboj pustili spremembe. Jih bomo mi? Vsak dan dan zlezem globje v dvom. Smo tega sploh sposobni?

Ja! Če lahko vsi ostali, zakaj ne mi? Se spomniš, ko smo bili v vrtcu in so nas vprašali kaj bomo, ko bomo veliki? Rekli smo, da bomo predsednik, superman ali kaj podobnega, in slej ko prej so nam povedali, da je nemogoče. Jaz pravim, da so se motili. Dosežeš lahko vsak preklet cilj, ki ga imaš, kako visoko pa si cilje zastaviš, je popolnoma odvisno od tebe. Od majhnega nas vzgajajo v idejo konformnosti, zato postajamo vedno bolj apatični. Tako ustvarjamo življenje, kjer nas najbolj ganljive zgodbe na televiziji spravijo do solze, čez minuto pa vse pozabimo. Tako živimo v svetu, kjer na akcijo za zbiranje donacij ne pride niti ena sama oseba.Vsak dan vidimo vse slabe stvari, ki se dogajajo na tem čudnem svetu. Otroci umirajo povsod, živali so mučene in usmrčene, ljudje se bojujejo, ker niso sposobni deliti. Osebno nisem pripravljena postopati naokrog in čakati, da se to preneha. Si ti?

Iščem revolucijo zavoljo revolucije. Ker jo hočemo in ker jo potrebujemo. Samo poglej okrog sebe! Se ti to zdi svet, zadovoljen s tem kar je? Ne! Svet se trga po šivih zaradi vsega nemira in ko poči, ne bo na naših voditeljih, da ga popravijo. Prihodnost bo odvisna od nas! In jaz jo nestrpno pričakujem. Čas je, da se dokažemo in spremenimo stvari. Ne prosim za krvavo nasilje in divje množice na ulicah, iščem samo spremembo. Spremembe morajo biti narejene za boljši svet. Sliši se kot kliše, ampak je kliše, zato ker je res, zato ker smo svet pripeljali do sem in zdaj ga moramo rešiti. Nimamo izbire, situacijo smo pripeljali do te točke in zdaj jo moramo popraviti.

Iščem revolucijo. Pravzaprav prosim zanjo, ker nočem leteti v pozabo. Za sabo hočem pustiti legende o dobrih dejanjih, ne pa le spomine o svetu preden smo ga uničili. Da bodo nekega dne otroci brali o naših življenjih in si želeli, da bi živeli v našem času. Prav tako kot si jaz želim, da bi živela v času drugih velikih misli; Kralj Arthur, Napoleon, Churchill, Mandela, … vsi so spremenili svet. Danes bodo ponosni na nas. Ne morem vas prisiliti do razodetja, ampak vedite to. Pripravite se za revolucijo, ki prihaja. Vse se spreminja.

__________________________________

Umna kolumna je sklop avtorskih prispevkov, razmišljanj, kritiziranj, oboževanj in iger besed, večinoma objavljenih v Informatorju mladinskega centra C.M.A.K. Cerkno. Nobena od pisarij ni kozmetično olepšana; je taka kot je bila sprva zapisana, z vsemi odvečnimi in manjkajočimi vejicami in drugimi ločili vred. Vsebina avtorskih prispevkov je stvar osebnih pogledov avtorjev in ne odraža stališč izdajatelja.