Odprtje razstave: Encyclopedia Mythologica Slovenica – Maja Poljanc / 10. Deuje babe

Petek, 3. marec, ob 19:30
Galerija Stopnišče, Večnamenski center Cerkno
Maja Poljanc
Encyclopedia Mythologica Slovenica
Odprtje razstave
Vstopnina: prostovoljni prispevek

https://cmakcerkno.net/wp-content/uploads/2023/02/yes_1.mp4

Mit je del človeške dediščine, domišljije in spomina, vtkan v našo sedanjost. Maja Poljanc je s svojim delom Encyclopedia Mythologica Slovenica, ki predstavlja prvo ilustrirano enciklopedijo slovenskih mitoloških bitij, želela ohraniti oziroma oživeti delček tega pozabljenega slovenskega mitološkega miljeja ter ga obuditi iz besedne umetnosti in ustnega izročila v stvarnost podobe. Na razstavi v Galeriji Stopnišče bo na ogled manjši izbor iz enciklopedije, ki vsebuje preko 100 ilustracij.

Na naslovnici je ilustracija krivopete, o kateri je etnologinja in umetnostna zgodovinarka dr. Monika Kropej zapisala: »Krivopeto, ki kaže večinoma zlobno plat, poznajo predvsem v zahodni Sloveniji. Nima samo nazaj obrnjenih stopal, kot se lahko že iz samega imena predvideva, ampak tudi dlani. Krivopete naj bi imele dolge razmršene lase zelene barve, bivale pa naj bi v votlinah. Znane so bile po tem, da so znanilke vremena, saj so se običajno prikazovale, preden je bilo slabo vreme, prav tako pa so včasih vreme napovedovale z visokih skal. Sicer so lahko tudi pomagale ljudem pri poljedeljstvu, vendar so jim v zameno pobrale otroke.«

Na ogled do 23. marca.
Odpiralni čas galerije: pon.–pet., 7:00–19:00.

Organizacija: C.M.A.K.; podpora: Občina Cerkno, Urad za mladino, Javni sklad za kulturne dejavnosti.

Maja Poljanc je ilustratorka z avtorskim slogom, za katerega je značilno pogosto zajemanje elementov znanstvene ilustracije ter vpeljevanje ornamentov slovenske kulturne dediščine. Leta 2018 je končala magistrski študij vizualnih komunikacij na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, pod mentorstvom prof. Radovana Jenka. Ustvarila je prvo enciklopedijo slovenskih mitoloških bitij – Encyclopedia Mythologica Slovenica –, za katero je prejela Prešernovo nagrado UN ALUO in pohvalo 13. bienala slovenske ilustracije. Njene ilustracije lahko zasledimo v zbirki pesmi Svetlane Makarovič Pesmi muce potovke, strokovnemu učbeniku Koža in kožne bolezni in reviji Razpotja. Doslej je razstavljala v Dobri Vagi, Kinu Šiška, Vodnikovi Domačiji, Galeriji Jakopič in drugod. Živi in dela v Ljubljani.

Maja Poljanc: www.majapoljanc.com
Intervju z avtorico: https://365.rtvslo.si/arhiv/svet-kulture/174624117

, ,