Žagalni večer: Agan, Lintver ,Blackoutt – 20. Festival Cmakajne

Zopet je tu september in z njim jubilejni, že 20. festival Cmakajne, kjer se bodo tako kot vedno, skozi cel mesec Cerknu ter širši okolici v MC C.M.A.K. Cerkno predstavili raznorazni domači in tuji ustvarjalci ter ustvarjalke.

Prvi dan festivala bodo za veter v laseh poskrbeli:

– Agan –
V ozki dolini, ki je imenovana Baška grapa, se je rodila ideja o pripovedovanju zgodb, ki črpajo snov iz narave in človeške duše. Ta ideja je poimenovana z arhaično slovensko besedo Agan.
Agan je simbioza udarnih bobnov, kitar, ki rjovijo ter kričijo iz globin in orkestracij, ki segajo do neba.

https://www.youtube.com/watch?v=5k-Vn_Jv3-U

– Lintver –
Bend je bil ustanovljen leta 2004, ko so mladi Brici začeli preigravati priredbe metalskih legend. Kmalu zatem so začeli ustvarjati avtorsko glasbo, ki je orientirana v trash metal stil na Lintverski način (z vplivom tako legendarne Bay-area scene kot stare nemške šole). Leta 2008 so fantje v Studio P.L.C.posneli prvi demo »The saints are coming«, ki je vseboval 5 avtorskih komadov. Sledilo je intenzivno koncertiranje po slovenskih klubih in festivalih (Metal mania, Metalcamp warmup, Metalkramp, Thrash down…), odigrali pa so tudi nekaj koncertov čez mejo. Bend je oktobra 2013 izdal prvenec poimenovan »Snakebite«. Po nekaj spremembah v postavi benda so leta 2016 izdali drugi albumi ”Distorted Perception’, ki so ga preko založbe iz Ontaria – PRC MUSIC izdali tudi onkraj velike luže.

https://www.youtube.com/watch?v=5JY4JRBp0Dw

– Blackoutt –
Blackoutt so štiričlanska stoner rock skupina iz Postojne, ki si s svojo brezkompromisno riffovsko glasbo, obdano s psihadeličnimi kitarami že vrsto let utira pot po klubovskih in festivalnih odrih doma in v tujini. Tako fantje podajajo svoj surovi inštrumental, ki mu niti ni
mar za odsotnost vokalnih linij. V letu 2013 je skupina izdala svoj prvenec z naslovom BEHIND s katerim, še dokaj sveži na inštrumentalni poti, kažejo odločen razvoj v zgodbeno
atmosferični smeri, ta pa se še jasneje izraža na prihajajočem drugem albumu THE CULTURE OF.