Mestni vizionar Cerknega

V soboto, 20. aprila v Cerkno prihaja družabna igra Mestni vizionar – dopoldan za stare 30+ in popoldan za mlade med 15. in 29. letom starosti.

Družabne igre danes z razlogom postajajo vse bolj priljubljeno orodje za debato o kompleksnih problemih, s katerimi se soočajo mesta. Pozivi k večjemu vključevanju prebivalcev in drugih deležnikov v načrtovanje prostora, ki smo jim priča po svetu, so s seboj prinesli tudi nekatere izzive. Čeprav vse več strokovnjakov in prebivalcev podpira participacijo in odpiranje načrtovalskega procesa, tradicionalne metode za vključevanje prebivalcev ostajajo precej nezanimive. Za številne prebivalce so razgrnitve načrtov, moderirane javne debate in ankete dolgočasne, zato se v načrtovanje prostora ne vpletajo, čeprav jih tema morda zanima.

Cilj in potek igre Mestni vizionar Cerknega:
Igra spodbuja razmislek in pogovor o javnem prostoru. Igralci najprej določijo javni prostor v Cerknem, o katerem bo tekla debata, nato pa igra poteka v treh fazah. V prvi fazi igralci predstavijo svoje razumevanje prostora. V drugi fazi poskušajo ugotoviti, katere urbane teme so pomembne za prostor in zakaj. V tretji fazi morajo igralci iz nepričakovanih tem sestaviti mestno vizijo za prostor in z njo prepričati soigralce. Vizije, ki jih sestavijo igralci, so preveč abstraktne in utopične, da bi bile uporabne za načrtovalski proces.

Kje in kdaj se boste lahko preizkusili v igri?
Mestni vizionar bo potekal v Galeriji Križišče, v soboto, 20. aprila 2019, v dveh skupinah.
Dopoldan ob 9.30 za stare 30 let in več, popoldan ob 17.00 pa za mlade med 15. in 29. letom starosti. Igra bo potekala približno 2 uri ali več, odvisno od zgovornosti soigralcev. Igro bosta moderirali Janja Hiti (dopoldan) in Zala Lampič (popoldan).

Prijave so obvezne zaradi omejenega števila igralnih mest in se zbirajo do 19. aprila. Če si mlad_a, se prijavi Zali na e-mail lampiczala@gmail.com ali s sporočilom na njen FB Zala Lampič, če si star_a 30 in več, pa Janji na njen e-mail janja.hiti@gmail.com ali z SMS sporočilom na 031-562-822.

Tisti_a, ki se prej prijavi, ima prednost, če bo prijav več, kot je prostih mest pa bomo igralne urice ponovno organizirali in bomo zainteresirane o tem tudi obvestili.

Vljudno vabljene in vabljeni!

Avtorji igre PowWow: DCALK & les Chiens de l’Enfer (FR) in Cie MotusTerrae (GR) ∙ Avtorica slovenske verzije: Zala Velkavrh ∙ Oblikovanje in produkcija: Prostorož∙ Podpornik izdaje igre v slovenščini: Ministrstvo za okolje in prostor Republike Slovenije.

Medijski sponzor dogodka je Radio Primorski val. Delovanje MC C.M.A.K. Cerkno podpira Občina Cerkno.

, ,