Kolaž kot rekonstrukcija – Klementina Zavšek // Mladi v Stopnišču

Vabljeni na novo razstavo v galeriji Stopnišče! Z njo bomo otvorili letošnje, 25. CMAKAJNE. Odprta pa bo do 15. oktobra.

Fotografije z otvoritve si lahko ogledate NA TEJ POVEZAVI.

Klementina Zavšek je 23-letna študentka magistrskega programa Poučevanje, smer Likovna pedagogika na Pedagoški fakulteti v Ljubljani, kamor se je vpisala po opravljenem dodiplomskem študiju Likovne pedagogike. Do sedaj je sodelovala na številnih skupinskih razstavah po več slovenskih krajih, kjer je k celotni postavitvi prispevala svoje risbe, slike in grafike.
Na razstavi v Cerknem se bo predstavila s serijo kolažev, s katerimi se je začela aktivneje ukvarjati leta 2021.

O svojem delu pravi takole:

Povezovanje, prepletanje in združevanje različnih barvnih papirjev, tiskovin, blaga spada v polje kolaža, ki me je začelo podrobneje zanimati v letu 2021.
Takrat sem se začela s tem spoznavati preko lepljenja najrazličnejših materialov, ki so s tem zaživeli v čisto novi vlogi. Pričeli so predstavljati kos oblačila ali sestavni del obraza in v smislu človekove percepcije pomeniti nekaj čisto drugačnega ter posebnega. Dodeljen jim je bil nov pomen. Prav tovrstni razmislek me je vodil po poti eksperimentiranja s kolažiranjem, pri čemer sem sčasoma povezovanje različnih materialov z lepljenjem nadomestila s sponkami.

Prav slednje predstavlja moj lasten prispevek k umetnosti kolaža in se povezuje z idejo njegovega ustvarjanja, ki temelji na nenehnem premišljevanju ter spreminjanju želene kompozicije.
Moji kolaži so zato tudi v svoji »končni« verziji pravzaprav v delavni fazi, saj bi vsakršen premik sponk in posledičen preobrat kompozicije dal čisto nove učinke ter drugače nagovoril gledalce. Če so nekateri kolaži bolj abstraktne narave in sporočilni, so drugi v svojem motivu, ki povezuje kolaž z risbo, bolj eksaktni. Prav tako so eni vezani na podlago, medtem ko pa ostali likovno uspevajo brez nje.

,