Izšla je nova številka Puštarja Tinčka

 

Pozdravljeni v novi številki Cmakovega novičnika.

Mladinskemu centru Cerkljanski mladinski alternativni klub, ki zadnjih dvanajst let domuje v Tinčkovi hiši v središču Cerknega, konec februarja 2019 grozi izselitev. Enake težave pestijo cerkljanske tabornike.

Novica ni nova, a čeprav je Občina Cerkno vse od vselitve v Tinčkovo hišo zagotavljala, da gre za začasno rešitev, v enajstih letih ni uspela zagotoviti trajnih in ustreznih nadomestnih prostorov za mladinsko dejavnost. Aprila letos smo skupaj s taborniki in KUD Cerkno predlagali selitev v Palkovo bajto, vendar so se nekateri okoliški krajani temu uprli s podpisom peticije, ki pa je nismo nikoli videli. Naj peticija obstaja ali ne, že takrat je postalo jasno, da v Palkovi bajti nismo dobrodošli. Oktobra je zdaj že bivši župan Jurij Kavčič v Primorskih novicah navedel dve novi lokaciji. Tokrat nas o tem ni niti obvestil, kaj šele, da bi nas povabil k ogledu in presoji, ali so prostori res ustrezni (mimogrede: niso). In tako smo prav tisti, ki nas prihodnost Cmaka najbolj zadeva, za nova predloga izvedeli iz časopisa!

V Cmaku se je v dveh desetletjih zamenjalo veliko generacij, a klub je uspešno kljuboval pritiskom prav zaradi zavestnega truda vseh; tistih, ki so zahajali v dijaški dom, in tistih, ki zahajajo v Tinčkovo hišo. Cmak si je vedno znal zagotoviti naslednike in naslednice, ker je spremembe dopuščal in jih spodbujal. Cmakovega obstoja in prihodnosti zato ni nikoli ogrozila lastna okostenelost in posledično upadanje članstva, so ju pa že večkrat ogrozili tisti, ki jim je klub iz tega ali onega razloga napoti.

Prav zaradi opisanih razmer smo se odločili, da vam v tokratnem Poštarju Tinčku predstavimo svojo plat zgodbe. V nadaljevanju lahko preberete, zakaj je čimprejšnja zagotovitev trajnih mladinskih prostorov v središču Cerknega ključnega pomena za vse krajanke in krajane, ne le za mlade. Kajti to, da Cmak daleč čez mejo slovi po svojem programu in gostoljubnosti, nam nič ne pomaga, če njegovega doprinosa h kakovosti življenja v Cerknem ne prepoznajo prebivalci. Zato pozivamo bralke in bralce, ki ne zahajate v CMAK, da se prepričate, kaj počnemo (in česa ne). Kaj se obeta v naslednjih mesecih, lahko preberete tukaj.    

Obiščite nas. Predvsem pa: pritiskajte na člane občinskega sveta in župana, da se nemudoma lotijo iskanja primernih prostorov za mlade.

Vaši Cmakovci in Cmakovke

Kaj je MC C.M.A.K. Cerkno?
MC C.M.A.K. Cerkno je kratica za Mladinski center Cerkljanski mladinski alternativni klub, ki deluje v javnem interesu na področju mladine.

Kdo soustvarja CMAK?
Člani in članice društva, naši podporniki in podpornice ter obiskovalke in obiskovalci naših prostorov. CMAK je v prvi vrsti namenjen mladim, vendar so njegova vrata odprta vsem. Tudi muckom.

Zakaj je CMAK edinstven?
Ker ni nastal na pobudo oblasti, temveč kot samoniklo prizorišče od mladih za mlade. Upravljamo ga po načelu neposredne demokracije in v njem organiziramo dejavnosti, ki nas zanimajo, saj bi sicer morali ponje drugam.

Zakaj je CMAK pomemben?
CMAK je v enaindvajsetih letih delovanja lokalni skupnosti s prostovoljnim delom ponudil  nešteto kulturnih in izobraževalnih dogodkov. Je tudi pomembno vozlišče idej, kjer se mladi lahko družijo in pogovarjajo o vsem, kar jih zanima, pesti, navdušuje in jezi. Kot skupni javni prostor članom in obiskovalcem omogoča medvrstniško učenje kritičnega mišljenja, sodelovanje in pridobivanje številnih znanj in veščin. Klub je mladim vseskozi nudil prostore za vaje, tehnično opremo in moralno podporo. S tem je številnim generacijam omogočil, da so prvič samostojno vstopile v javni prostor; zunaj družinskega okvirja, izobraževalnega sistema in “od zgoraj” nadzorovanih, usmerjenih in organiziranih dejavnosti.

Kaj počnemo v CMAK-u?
Letos smo organizirali vrsto koncertov, filmskih večerov in pogovorov, med drugim tudi o sindikalnem povezovanju mladih prekarcev. Organizirali smo tri festivale: marca Deuje babe, ki skrbijo za vidnost mlajših umetnic in opozarjajo na družbeno zatiranje žensk. Poleti je sledil ekološki in glasbeni tabor Karajžewc, jeseni pa jubilejno, že dvajseto Cmakajne, na katerem smo gostili številne glasbene zasedbe in fotografsko razstavo dijakov in dijakinj Gimnazije Jurija Vege Idrija.   

Doslej smo izdali že pet glasbenih kompilacij, na katerih so se predstavili lokalni DJ-ji. V CMAK-u nastajajo tudi filmi o ustvarjalnosti in dogajanju v Cerknem z okolico. Dokumentarec Poplava kulture je posnela Filipa Oliveira iz Portugalske, ki je z nami v okviru Evropske prostovoljne mreže ustvarjala pol leta. Sodelujemo tudi z Luksuz produkcijo iz Krškega, kjer prostovoljke iz Nemčije, Italije in Romunije pripravljajo dokumentarec o CMAK-ovem delovanju in boju za prostore.

S kom sodeluje CMAK?
CMAK ni izoliran od okolice, saj pogosto sodeluje z drugimi organizacijami iz Cerknega, širše Slovenije in tujine. Lep primer je 11. tabor Karajžewc, ki je v letošnjem letu devetič zapored potekal ob reki Idrijci v sodelovanju s krajani KS Straža. Na lokalni ravni sodelujemo še s Cerkljanskim muzejem, OŠ Cerkno, festivalom Jazz Cerkno, KUD Zora, Turističnim društvom Šebrelje, Društvom upokojencev Cerkno, Filmskim gledališčem Idrija, Gimnazijo Jurija Vege Idrija in še bi lahko naštevali.

Zakaj je pomembno, da imajo mladi trajno zagotovljene prostore?
Stalni prostori jim pomagajo prebroditi neizbežne krize, do katerih v mladinskih organizacijah prihaja zaradi hitrih generacijskih menjav. Mladi po nekaj letih običajno odidejo na študij in s trebuhom za kruhom; v našem primeru ne le iz kluba, ampak tudi iz Cerknega. Zato mora mladinski klub nenehno pridobivati nove člane, “podmladek” pa si lahko zagotovi le tako, da prišlekom, povečini dijakom in dijakinjam, pusti, da se z obiskovanjem dogodkov in druženjem oblikujejo skozi čas.

Zakaj morajo biti mladinski prostori v središču Cerknega?
Ker morajo biti dostopni peš. Ker mora biti dejavnost mladih vidna vsem krajanom. Ker se samo tako v prostorih lahko znajde naključni radovednež. Ker je pretok idej v središču mesta lažji. In zato, ker ljudem, ki so povečini zaposleni v industriji in kmetijstvu, živahna mladinska dejavnost v središču kraja prinaša svež veter. Povedano drugače, CMAK na drugačen način kot ostale izobraževalne in kulturne organizacije v Cerknem, a enako prepričljivo v kraj prinaša svetovljanski duh.

Poleg tega prisotnost v središču mesta preprečuje marginalizacijo mladih in njihovih dejavnosti. Če so te dejavnosti potisnjene na rob, jih širša skupnost težje spremlja in sprejema, vemo pa, da si o tistem, česar (še) ne poznamo, prehitro ustvarimo negativno in napačno podobo. In če starejši ne sprejemajo mladinske dejavnosti, kako jo bodo potem mladi? Prepričani smo, da zavračanje mladinskega prizorišča v središču Cerknega mladim sporoča, da taki kot so, iščoč svoje lastno mesto pod soncem, tudi v samem kraju niso dobrodošli.

Kakšne bi bile posledice izgube javnega prostora za mlade?
V CMAK-u in drugih mladinskih organizacijah, ki jim grozi izguba prostorov, se srečujejo zelo različni ljudje, med katerimi se postopoma stkejo vezi, s tem pa tudi navezanost na domači kraj. Ko si bodo začeli iskati službo in ustvarjati dom, je veliko večja verjetnost, da bodo na Cerkljanskem ostali, če bodo čutili, da so del skupnosti in da svoje ideje lahko uresničijo v domačem okolju. Ker se prebivalstvo na Cerkljanskem stara, mladi pa se v iskanju boljše prihodnosti selijo drugam, je še kako pomembno, da bo v bodoče poleg boljših zaposlitvenih in stanovanjskih priložnosti v teh krajih še naprej obstajala tudi raznolika kulturna in umetniška dejavnost.

Zakaj so mladinski prostori ključnega pomena za prihodnost Cerkljanske?
Ne gre le za to, da brez mladih na Cerkljanskem ni prihodnosti. Če bomo dopustili, da v svojem kraju izgubimo prostore za srečevanja in druženje iz oči v oči, bo lokalna skupnost postopoma razpadla na osamljene posameznike, odvisne od stališč, ki nam jih skozi medije narekujejo gospodarski in politični interesi. Ker ti interesi žal skoraj nikoli ne odražajo potreb “navadnih ljudi”, so javni in skupni prostori srečevanj ključni za oblikovanje ozaveščene in močne lokalne skupnosti, ki lahko samozavestno poseže v odločitve “od zgoraj”.

,