Untitled

Loading dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

Maja Pan – Predavanje: Lezbijke in lezbijški aktivizem v 80-ih // Bevkova knjižnica Cerkno

15. decembra 2023 ob 19:00

Vabljene_i na predavanje s področja medijske pismenosti
v petek, 15. decembra 2023, ob 19. uri
v Bevkovi knjižnici Cerkno (Platiševa ulica 5, Cerkno).

Maja Pan bo v svojem predavanju obravnavala lezbištvo skozi prizmo avtonomnega lezbičnega organiziranja v Sloveniji, ki je vključevalo stike in sodelovanja z jugoslovansko novo feministično sceno in slovenskim gejevskim gibanjem v kontekstu t. i. demokratizacijskih procesov: civilnodružbenih ter alternativnih gibanj v osemdesetih in zgodnjih devetdesetih letih 20. stoletja.

Sledili bomo poteku lezbičnega organiziranja do leta 1993, ko je prišlo do zasedbe izpraznjenega kompleksa jugoslovanske vojske na Metelkovi ulici v Ljubljani, danes znanega kot Avtonomni kulturni center Metelkova mesto. Kako je bilo lezbično gibanje razpeto med novim feminističnim in gejevskim gibanjem? Zakaj se je prva lezbična skupina v Jugoslaviji pojavila ravno v Sloveniji? In kaj pomeni, da je bila ustanovljena »performativno«?

Maja Pan je doktorica filozofije ter magistrica ženskih študij in feministične teorije (Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani, Oddelek za filozofijo). Znanstveno in raziskovalno deluje kot feministična teoretičarka in neodvisna raziskovalka. Je avtorica in soavtorica več znanstvenih člankov ter poglavij v mednarodnih ter domačih publikacijah s polja humanistike in družbenih ved.

ČKZ (Časopis za kritiko znanosti) je revija, ki že pet desetletij kritično premišlja, reflektira in opozarja na marginalizirane ali ranljive dele družbe, kar dokazujejo tudi številne izdaje revije, kot so Ženske v znanosti, Zamolčane zgodovine I, Mesto žensk – Zamolčane zgodovine II, Zelene politike/Begunci, Balkanska migracijska pot, Nasilje nad LGBT mladino in odraslimi idr. ČKZ teh tem ne premišlja in nanje ne opozarja le s tiskano besedo raziskovalk/-cev in znanstvenic/-kov, ampak se tudi aktivno bori za pravice ranljivih skupin v različnih aktivističnih pobudah. V tem kontekstu s ciklom predavanj širimo naša teoretska in praktična prizadevanja za ozaveščanje in sprejemanje ranljivih skupin v Sloveniji.

Projektni partnerji: ČKZ, Ministrstvo za kulturo RS, Forum Tomizza 2022, C.M.A.K. in Mestna knjižnica in čitalnica Idrija

Podrobnosti

Datum:
15. decembra 2023
Ura:
19:00
Kategoriji Dogodek:
,
Spletna stran:
https://www.facebook.com/events/1482771139173111

Organizator

C.M.A.K. Cerkno

Prizorišče

Bevkova knjižnica Cerkno
Platiševa ulica 5
Cerkno, 5282 Slovenija
+ Google Map