Untitled

Loading dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

cmaKino: Kombinat – film o ženskem pevskem zboru

27. aprila 2016 ob 20:00 do 20:45

Zvonka T. Simčič, Valerie Wolf Gang, Urša Bonelli Potokar
Slovenija, 2015
45 min

Ženski pevski zbor Kombinat je bilo moč na Cerkljanskem v živo videti vsaj dvakrat: leta 2013 na festivalu alternativne scene Rad bi bil normalen ter leta 2015, ob 70. obletnici konca druge svetovne vojne, v Partizanski bolnici Franja, ki je takrat tudi prejela Znak evropske dediščine.

Toda kaj (vse) je ŽPZ Kombinat? Kakšen organizem je to? Kakšna je družbena vloga tega kolektiva, ki je nastal, da bi v ženski legi prepeval upor v množini? Da bi s pesmimi iz nekih drugih časov, ki se zdijo daleč, pa niso, v drugih jezikih, za katere se zdi, da jih ne razumemo, a jih v pesmih začutimo in dojamemo, pričeval in v naš čas nosil sporočila, ki nagovarjajo še danes? Ki govorijo o človekovi neuklonljivosti, o boju za človečnost, enakopravnost, dostojanstvo, pravice in svobodo? Kakšna je bila vloga „Kombinatk“ v vstajniškem gibanju? So bile s Pesmijo upora res le soundtrack protestov, ki so Slovenijo zajeli pozimi leta 2012 in segli v začetek leta 2013? Oziroma zakaj jih del družbe dojema (samo) tako?

Na vsa ta in druga vprašanja bo odgovoril dokumentarni film, ki prihaja izpod rok Zvonke T. Simčič, Valeriee Wolf Gang in Urše Bonelli Potokar, ki pravijo, da “to ni ženski film, čeprav je v njem glavni protagonist ženski pevski zbor, o katerem razmišljajo znanstvenice in so ga posnele filmarke. Je poskus zapisa o tem, kako lahko razumemo, čutimo in dojamemo način ženskega upora v določenem času in prostoru, kako družba nanj reagira ter zakaj ima ta upor (takšno) moč.“

O pomenu upora, ki ga pri nas širijo glasovi, združeni v Ženski pevski zbor Kombinat, o njihovi pesmi, vlogi in sporočilu v dokumentarcu razmišljajo dr. Renata Šribar, dr. Vesna Leskošek in dr. Tanja Rener.

Vabljene/-i.

 

O AVTORICAH

Zvonka T Simčič (1963) je vizualna umetnica. V odnosu do sodobnih umetniških praksustvarja na področju videa/filma, intermedijske umetnosti, instalacij, performansa, fotografije.Vsa njena dela so močno povezana z socialnim prostorom in z  lastnimi izkušnjami v njem. Poudarek daje človeškemu življenju, kjer raziskuje posledične rezultate tako socialnega kot političnega položaja, ter posameznika kot celovitega bitja v družbenem prostoru. V povezavi z novimi mediji v svojih delih postaja “živi” a  nenačrtovani akter – performer. Njena dela so bila predstavljena vrazličnih galerijah, festivalih ter projektih širompo svetu. Od leta 2001 vodi Zavod CCC, zavod za produkcijo sodobne umetnosti in projekte družbenega raziskovanja.

Valerie Wolf Gang (1990) ustvarja na področju filma, videa in sodobnih umetniških praks. Njeno delo in raziskovanja refleksirajo družbene konflikte, ki izhajajo iz političnih predpisov in omejitev, še posebej kadar potuje ali dela v tujini. Aktivno ustvarja multimedijske instalacije, ki so razstavljene v številnih galerijah, njeni videi in kratki filmi pa so prikazani na različnih festivalih in kinodvoranah. Za svoja dela je prejela različne nominacije in nagrade, kot so nagrada Vesna za najboljši študijski film na Festivalu Slovenskega Filma, nagrada ‘Top PickJuryAwardCinemasports’ na Tajvanu, nagrada EFF Film Fest na Portugalskem, dvokratna nominacija za nagrado ESSL ipd.

Urša Bonelli Potokar (1982) deluje na področju snemanja, produkcije, montaže, dokumentiranja in arhiviranja. Njena strast je pomen in pomembnost dokumentiranja v digitalnih medijih in sodobnih umetniških praksah. Sodelovala je z različnimi umetniki, zavodi, kulturnimi društvi in ustanovami in skozi leta nabrala veliko izkušenj s področja arhiviranja in dokumentiranja, prav tako pa nabrala bogato znanje in poznavanje tehnične opreme, ki ji omogoča inovativne rešitve in podporo pri različnih multimedijskih instalacijah in razstavah.

Podrobnosti

Datum:
27. aprila 2016
Ura:
20:00 do 20:45
Kategorija Dogodek:

Prizorišče

C.M.A.K. Cerkno
Bevkova ulica 22
Cerkno, 5282 Slovenija
+ Google Map