Deuje babe nagrajene

Z veseljem in ponosom sporočamo, da je v petek, 6. septembra 2019, festival Deuje babe prejel European Youth Culture Award, evropsko nagrado s področja mladinske kulture, ki jo v treh različnih kategorijah podeljuje nemška mladinska organizacija Respekt!.

Festival Deuje babe je prejel nagrado v kategoriji »mladinsko delo in samoorganizacija«. Poleg festivala Deuje babe, ki ga od leta 2013 ob mednarodnem dnevu žensk v Cerknem organizira Mladinski center Cerkljanski mladinski alternativni klub (C.M.A.K. Cerkno), sta bili v tej kategoriji nominirani še dve nemški mladinski pobudi: spodbujanje prostovoljnega dela berlinskih najstnikov na področju političnega osveščanja njih samih kot tudi njihovih vrstnikov v organizaciji skupine Demokratie & Dialog e. V. ter Modular, največji festival za promocijo mladinske popularne kulturi na Bavarskem in Švabskem, v organizaciji augsburške organizacije Stadtjugendring.  

Predstavitev vseh nominirancev in nominirank v angleščini: https://eycablog.respekt-stiftung.de/en/2019/08/12/european-youth-culture-award-2019-die-nominierten/

Razglasitev zmagovalcev in podelitev nagrad je potekala v berlinskem Francoskem centru (Centre Français de Berlin). Deujim babam je nagrado izročil vodja centra, g. Florian Fangmann, ki je ob tem povedal, da »bi bilo teme, ki jih načenja festival Deuje babe, pomembno podpirati v vseh alternativnih klubih v Evropi, zlasti v manjših krajih. Raven, na kateri enakost med spoloma predstavlja in zagovarja festival Deuje babe, je resnično navdihujoča«. Nagrado je v imenu festivala sprejela mag. Tea Hvala, članica organizacijske ekipe.

Nagrajenke in nagrajence je v vseh kategorijah (»umetnost in mediji«, »znanost in raziskovalno delo« ter »mladinsko delo in samoorganizacija«) izbrala žirija v sestavi:

·         Dr. Susanne Binas-Preisendörfer, profesorica glasbe in medijev na univerzi v Oldenburgu, nekdanja predsednica nemške sekcije Mednarodnega združenja za preučevanje popularne glasbe (IASPM) in članica upravnega odbora Arhiva mladinskih kultur (Archiv der Jugendkulturen).

·         Dimitri Hegemann, glasbeni menedžer, ustanovitelj berlinskega kluba za elektronsko glasbo Tresor, pobudnik festivala nekonvencionalne glasbe Atonal in ustanovitelj galerije Fishbüro.

·         Shermin Langhoff, vodja berlinskega gledališča Maxim Gorki in promotorka postmigrantskega gledališča.

·         Tobias Rapp, glasbeni novinar in urednik (tazDer Spiegel) ter DJ.

·         Dr. Reyhan Şahin, lingvistka, postdoktorska študentka na Univerzi v Hamburgu in feministična reperka z umetniškim imenom Lady Bitch Ray.

·         Dr. Ahmet Toprak, profesor pedagogike na dortmundski Univerzi uporabnih znanosti in umetnosti, ki je v preteklosti deloval na področju socialnega dela s priseljensko mladino.

·         Dr. Elke Zobl, vodja oddelka za Sodobno umetnost in kulturno produkcijo na salzburški univerzi Mozarteum ter raziskovalka alternativnih queer-feminističnih medijev, kulture in mrež.  

Organizacija Respekt! z nagrado »želi povečati javno vidnost sicer pogosto prezrte raznolikosti in transformativne moči mladih in mladinskih kultur, njihov pomemben prispevek k tolerantnejši, bolj odprti družbi, in prizadevanja mladih za boljšo prihodnost. (…) Naš namen je povečati odmevnost izjemno predanih projektov, ljudi in institucij, ki promovirajo raznolikost in toleranco znotraj mladinskih kultur bodisi z raziskovanjem mladinskih kultur in nudenjem izobraževalnih priložnosti mladim bodisi z zagovorniškim delom na področju politične participacije mladih«. (Vir: O nagradi)

Festival Deuje babe je marca 2019 potekal sedmič zapovrstjo. Že od samega začetka predstavlja divje umetniško izražanje in aktivistično delovanje žensk vseh spolov. Daje jim možnost, da svoje delo predstavijo širši publiki, prednost pa daje neuveljavljenim ustvarjalkam in borkam, ki zavračajo stereotipne predstave o ženskah in ženskosti ter moških in moškosti; tistim, ki kršijo nenapisana pravila o »normalnem«ali celo »naravnem« videzu, obnašanju, ravnanju in načinu življenja vseh nas.

Več o festivalu Deuje babe:
https://deujebabe.wordpress.com/o-festivalu/

Avtor fotografije s podelitve nagrad je Olad Aden / Street College.

,