CMAKino: “Znotraj Tinčkove bajte” & “Boj za prostore”

Predlanskega devetnajstega novembra je Cerkno za vedno izgubilo eno izmed svojih starejših in legendarnih stavb. Tinčkova bajta je bila, kot so ob njenem rušenju zapisali v Cerkljanskem muzeju, tesno vpeta v gospodarsko, socialno in kulturno življenje kraja. V njej so bili tako hlev in mlekarna kot gostilna in trgovina, v zadnjih letih pa je bila dom tudi Cerkljanskim laufarjem in C.M.A.K.-u.

Ob drugi obletnici rušenja našega tretjega (začasnega) doma bomo tako v novih, a za mnoge dejavnosti neprimernih prostorih, predvajali dva tematsko povezna filma, ki opisujeta prostorske boje Cerkljanskega mladinskega alternativnega kluba.

** ZNOTRAJ TINČKOVE BAJTE **

Le nekaj mesecev pred rušenjem Tinčkove bajte v Cerknem je nekdanji predsednik C.M.A.K.-a naredil turistični video-ogled notranjosti te legendarne stavbe, ki je v zadnjih trinajstih letih gostila mnogo raznolikih dogodkov in pisanih ljudi iz praktično vseh kontinentov sveta. Kakšni so bili prostori in kako so izgledali? Kaj se je v njih počelo? Zakaj so se določenim mladim tako priljubili? Odgovore izveste neposredno iz ust enega izmed dolgoletnih oskrbnikov in uporabnika prostorov na nekdanji Bevkovi 11.

** BOJ ZA PROSTORE **

Septembra 2019 je festival Deuje babe, dolgoletni projekt Cerkljanskega mladinskega alternativega kluba, v Berlinu prejel nagrado EYCA (European Youth Culture Award), evropsko nagrado s področja mladinske kulture, ki jo podeljuje nemška mladinska organizacija Respekt Die Stiftung.
Po dveh letih je omenjeno organizacijo zanimalo, kako se mladina in mladinske organizacije soočajo s pandemijo in omejitvami, ki jih prinaša, ter kaj se je v času od prejema nagrad naprej dogajalo s prejemnicami. Odgovor na ta vprašanja najdete v videu, ki se je v začetku septembra predvajal na televizijskem kanalu ALEX Berlin.