Aktiviraj se, podpiši peticiji

Peticija proti sporazumu TISA in peticija za ohranitev javnega zdravstva.

Peticija proti sporazumu TISA

DIjuhTiMAXhmSnK-556x313-noPadV juniju 2014 je Wikileaks objavil osnutek sporazuma o trgovini in storitvah TISA (Trade in Services Agreement). Pogajanja med ZDA in EU ter še nekaterimi drugimi državami – skupaj 50 držav, ki predstavljajo dobrih 68 % globalne trgovine in storitev – potekajo v strogi tajnosti, čeprav bo imel ta sporazum izjemen vpliv na naša življenja in naše skupnosti.

Navkljub temu, da je temeljni vzrok globalne finančne krize iz leta 2008, ki še kar traja, nereguliran oziroma “svoboden” finančni sistem, sporazum TISA pomeni njegovo nadaljno deregulacijo; države podpisnice globalnim finančnim gigantom, kot je na primer Goldman Sachs, ne bodo več smele omejevati njihovih aktivnosti.

Sporazum bo prav tako omogočil neoviran čezmejni pretok osebnih in finačnih podatkov, za kar si še zlasti prizadevajo ZDA. Finančna industrija tako dejansko postavlja globalna pravila, ki mimo vseh demokratičnih institucij neposredno vplivajo na naša življenja.

Sporazum TISA poleg tega spodkopava tudi dostop do najpomembnejših javnih storitev, kot so zdravstvo, socialno varstvo in pokojninski sistem; do komunalnih storitev in oskrbe z vodo ter omejuje dostop do skupnih dobrin in naravnih virov, opozarjajo strokovnjaki. Veliko o pravi “naravi” tega sporazuma govori tudi podatek, da naj bi sporazum postal javen šele 5 let po njegovem sprejemu.

Naši izvoljeni predstavniki, brez naše privolitve, sodelujejo v tej nevarni igri spodkopavanja suverenosti in neodvisnosti naše države. Naša dolžnost je, da se odločno upremo temu sporazumu, zato vas pozivamo k podpisu peticije proti sporazumu TISA http://www.change.org/p/eu-kommission-deutscher-bundestag-tisa-abkommen-stoppen.

Peticija za ohranitev javnega zdravstva

Naše zdravje je dragoceno, zato hočemo o njem odločati sami! Javni zdravstveni sistem je vrednota, o kateri smejo odločati politiki le z upoštevanjem volje, ki jo izrazimo prebivalke in prebivalci Slovenije.

Več na http://www.javno-zdravstvo.si/glas-podpore.html