7. Deuje babe / Ne bom več luzerka

Filmsko gledališče Idrija, 23. 3. 2019 ob 19h

Ne bom več luzerka (2018, 85 min, Slovenija, režija Urša Menart)

Špela, diplomantka umetnostne zgodovine, bo kmalu stara trideset. Preživlja se s priložnostnimi deli, saj še nikoli ni imela redne službe. Za razliko od svojih najboljših prijateljic, ki sta se pred leti odselili v tujino in se ne nameravata vrniti, Špela trmasto vztraja, da bo v Ljubljani ostala, pa čeprav se večina njenega družabnega življenja odvija na Skypeu. Ko se brez denarja, dela in družbe znajde na kavču svojih razočaranih staršev, ugotovi, da bo odrasti težje, kot je pričakovala.

Film Ne bom več luzerka je na 21. festivalu slovenskega filma prejel vesno za najboljši celovečerec, vesno za najboljši scenarij in posebno omembo članov žirije, slovenskih filmskih kritikov in kritičark.

Urša Menart je že z dokumentarcem Kaj pa Mojca? (2014) pokazala, da o junakinjah slovenskega filma razmišlja tudi na splošni, teoretski ravni; film je posvetila ugotavljanju, kako slovenske filmske klasike odražajo vlogo žensk v družbi. Špela, glavna junakinja filma Ne bom več luzerka (2018), za slovenski film predstavlja novost: protagonistka ni definirana v odnosu do moškega, četudi ima fanta; v svojem stremljenju je neomajna in avtonomna. Scenarij se izogne klišeju pasivnega ženskega lika, obenem pa gledalec in gledalka v nobenem trenutku ne vesta, kaj Špela zares misli; njena dejanja in reakcije so včasih iracionalni, a vedno posledica neke notranje psihološke logike. (Vir.)

Projekcijo organiziramo v sodelovanju s Filmskim gledališčem Idrija.

,