5. festival Deuje babe

deuje

8.- 25. marec 2017, Cerkno in Idrija

www.facebook.com/deujebabe

https://cmakcerkno.net/

 

Cerkljanski mladinski alternativni klub organizira festival Deuje babe od leta 2013 ob mednarodnem dnevu žensk. Festival se imenuje po arheološkem najdišču nad dolino reke Idrijce, kjer so po ljudskem izročilu prebivale neukročene ženske. Festival je zvest izročilu, saj predstavlja »divje« umetniško izražanje in aktivistično delovanje deklet ter žensk vseh spolov. Daje jim možnost, da svoje delo predstavijo širši publiki, prednost pa daje tistim ustvarjalkam in borkam, ki zavračajo stereotipne predstave o ženskah ter kršijo nenapisana pravila o »normalnem« videzu, obnašanju, spolni usmerjenosti, načinu življenja, poklicni izbiri ipd. Festival Deuje babe zagovarja enakost vseh žensk – tudi tistih, ki se niso rodile kot ženske – in pravičnejši svet za vse.

 

Program na kratko:

Sreda, 8. marec 2017, ob 18h, Filmsko gledališče Idrija

Projekcija dokumentarnega filma in pogovor z režiserkama
Tok (Slovenija / 2016 / 55 min)

Brezplačna projekcija ob mednarodnem dnevu žensk

FB: https://www.facebook.com/events/1655612548066157/

 

Petek, 10. marec 2017 ob 21h, MC C.M.A.K. Cerkno

Tehnoburleska Tatovi podob in Mixtape kaseta party

Dogodek je brezplačen. Prostovoljni prispevki so zelo dobrodošli.

FB: https://www.facebook.com/events/1865530043730325/

 

Sobota, 25. marec 2017 ob 20h, Bar Pr’ Gabrijelu, Cerkno

Deuji pesniški slam

Dogodek je brezplačen. Prostovoljni prispevki so zelo dobrodošli.

FB: https://www.facebook.com/events/1379751035397398/

 

 

Program na dolgo:

 

Tok1Sreda, 8. marec 2017, ob 18h, Filmsko gledališče Idrija
Projekcija dokumentarnega filma in pogovor z režiserkama
Tok (Slovenija / 2016 / 55 min)

Režija in scenarij: Ana Čigon, Saša Spačal in Ida Hiršenfelder

Sogovornice v filmu: intermedijska umetnica Maja Smrekar, radijska tehnica Sofija Leron alias Kaktus Kaktus, skladateljica Larisa Vrhunc, izvedenka za umetno inteligenco dr. Dunja Mladenić, programerka Alja Isaković, produktna vodja dr. Mateja Verlič, pilotka Alja Berčič in paleontologinja dr. Dragica Turnšek

V dokumentarnem filmu osem sogovornic, ki delujejo v širokem spektru znanstvenih poklicev od umetne inteligence do programiranja in letalstva, predstavlja okoliščine, v katerih so se začele zanimati za tehnološke poklice, na katere ovire so pri tem naletele in kako so se z njimi spopadle. Dokumentarec predstavlja dela uspešnih žensk na omenjenih področjih in želi opolnomočiti ženske in moške, ki jih takšna in sorodna področja zanimajo.

Dokumentarec problematizira pogoje za delo in delovno okolje posameznih govork ter raziskuje družbene strukture, ki ovirajo ženske pri vstopu v te poklice. Kot protiutež temu skozi pogovore in vizualne materiale iščejo izrazito pozitivne / afirmativne vidike dela, ki posameznicam nudijo moč in energijo, da vztrajajo v njim ljubih poklicih.

Brezplačna projekcija ob mednarodnem dnevu žensk.

Projekciji bo sledil pogovor s soavtoricama filma, Ano Čigon in Ido Hiršenfelder. Moderirala ga bo Karmen Strel.

 

Koprodukcija: Iniciativa ČIPke | Rampa laboratorij – Zavod Kersnikova, RTV Slovenija

Podpora: Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, Mestna občina Ljubljana

Organizacija: Festival Deuje babe v sodelovanju s Filmskim gledališčem Idrija, Gimnazijo Jurija Vege Idrija in festivalom Rdeče zore.

Facebook: https://www.facebook.com/events/1655612548066157/

 

 

Tatovi2 - foto NADA ZGANKPetek, 10. marec 2017 ob 21h, MC C.M.A.K. Cerkno

Tehnoburleska Tatovi podob in Mixtape kaseta party

Tehnoburleska Tatovi podob (Ljubljana) je nema komedija telesa, ki parodira okorelost družbenih vlog. Nekritično si prisvaja, kopira in lepi ženstvenost, moškost, družinska razmerja, mačizem in druge izprijene družbene vloge, ki po krivem veljajo za normativne. Ko se Tatovi povsem razgalijo, ter sloj za slojem odvržejo družbene preobleke, ne pridejo do bistva, temveč ugotovijo, da je bistvo ništrc, uprizorjene travestije telesa pa so opij, ki dela bivanje znosno.

Tatovi podob ne iščejo smisla, temveč užitek. Kajti užitek je hedonistično loščilo, s katerim so premazali vsakdanje predmete in iz njih napravili nekaj izjemnega.

»Burleska: resnenje smešnega ali smešenje resnega oziroma v našem primeru hecno groteskna zmes obojega. Tehno: stimulativna, mestoma psihedelična, mestoma duhovita elektronika, z računalnika Luke Prinčiča, sicer tudi enega od performerjev. In predvsem tatovi teles, subjekti, ki prelisičujejo sleherno pričakovanje kakršnekoli norme oziroma jo utelesijo ter tako prenapihnejo, da razgaljena vsakršne sebi lastne ideološke legitimacije postane groteskno bedasta. In v tem je pravzaprav finta teh naših Lopovov.« (Matjaž Zorec, Radio Študent)

Ustvarjalci in izvajalci: Feminalz: Crucial Pink, MadJakale, TristanBargeld, H.P.D. (hormonalperturbator in decay), Rebellious KITCH Controversy in MC DeeDeeVoid
Kostumografija: Urška Recer

Maska: Tina Prpar (Tinka Pobalinka)

Izbor in originalna glasba: Nova deViator

Video: WNDV
Produkcija: Emanat
V sodelovanju: Klub Gromka, Maska

Finančna podpora: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana

Več: http://www.emanat.si/si/produkcija/tatovi-podob/
Facebook: https://www.facebook.com/imagesnatchers/

 

KASETA PARTYOkrog 22.30 predstavi sledi
MIX TAPE KASETA* PARTY

Deuje babe bomo previjale. Pa ne otrok, ampak kasete. Vrtele jih bomo za ples in zato, da skupaj pogledamo, kaj je na njihovi drugi strani.

*Wikipedija: Kaseta ali avdio kaseta je magnetni trak, oblikovan za zvočni zapis, navit na dva zobata koleščka znotraj plastične kasete. Tržišču je bila predstavljena leta 1963, po letu 2000 pa ob povečani uporabi digitalnih zvočnih medijev njena uporaba izginja. Magnetni trak vsebuje analogni podatkovni zapis in je vzdolžno razdeljen na dva dela, zato ima kaseta dve t. i. strani.

Organizacija: MC C.M.A.K. Cerkno

Dogodek je finančno podprl Mednarodni feministični in kvirovski festival Rdeče zore. Kasetar je posodil Emil. Slava jima!

 

Dogodek je brezplačen. Prostovoljni prispevki so zelo dobrodošli.

 

Facebook: https://www.facebook.com/events/1865530043730325/

 

*

 

Slam zverine+banda-zaFBSobota, 25. marec 2017 ob 20h, Bar Pr’ Gabrijelu, Cerkno

Deuji pesniški slam

 

Pesniški slam je odprta prireditev, recital poezije v drugačnem, tekmovalnem duhu, na kateri pesniki in pesnice različnih pesniških profilov z nastopom pred kritično publiko predstavijo svoje delo ali ga na odru kar ustvarijo.

Tema večera bo spol, ki ni samo biološki, psihološki, ampak tudi slovnični! Izvirnost, družbena-kritičnost, polemičnost, feministični diskurz so torej več kot zaželeni. (Ne)spremenjeni spol osebe lahko več kot zgovorno govori skozi slam poezijo, ki se zadnji dve leti širi po slovenskem literarnem prostoru.

Kdo bo najboljši ali najboljša na Deujem pesniškem večeru? Vabljeni in vabljene k sodelovanju kot nastopajoči/e in del navdušenega občinstva!

Posnetek iz lanskoletnega evropskega prvenstva slam poezije:  https://www.youtube.com/watch?v=BeZlvm4hCbw

 

Potek pesniškega slama

Večer slam poezije bo sestavljen iz treh tekmovalnih krogov. Vsak nastopajoči ali nastopajoča, ki se za nastop prijavi ob pričetku večera, naj ima pripravljene do tri avtorske pesmi. Za pesmi je najbolje, da jih zna na pamet, saj v nasprotnem primeru nase nadene odštekan klobuk.

Na odru je od nastopajoče oziroma nastopajočega odvisno, na kakšen način bo odinterpretiral/a svojo pesem in to brez rekvizitov in kostumov in v največ treh minutah. Lahko pa tudi nastopi kot improvizator ali improvizatorka. V prvih dveh krogih točkuje tekmovalce tričlanska komisija, naključno izbrana iz občinstva. V zadnjem krogu se pomerita dva najboljša, dve najboljši. Končna beseda bo pripadla publiki, ki bo presodila z bučnim aplavzom.

 

Sodelujejo

Slam zverine predstavljajo vznik slam poezije v Mariboru, ki se je začela lansko zimo. Ekipo sestavlja raznolika skupina pesnic in pesnika, ki vsak na svoj način piše in interpretira literaturo  Zbirajo se na tedenskih vajah, na katerih vadijo z avtorsko poezijo in z odrskim nastopom. Pod okriljem MKC Črke Maribor in ostalih organizacij vsak mesec organizirajo slam večere, imenovane Ožuljeni jezik. Slam poezijo s predstavitvenimi delavnicami širijo po mariborskih srednjih šolah, lansko leto so izvedli tudi prvi performans v sklopu Lenta in v soorganizacijiiSiSlama prvo državno prvenstvo v slam poeziji, ki je potekalo v Mariboru.

Banda Ferdamana je improvizacijska skupina iz Maribora, ki že približno deset let skrbi za smeh in visok nivo improvizacije na štajerskem koncu. Tokrat bodo za Deuji pesniški slam posodili Mojco Pibernik, da bo kot moderatorka poskrbela za odličen večer neukročene poezije.

Dogodek je brezplačen. Prostovoljni prispevki so zelo dobrodošli.

Organizacija: Deuje babe v sodelovanju s Slam zverinami, BandoFerdamano, MKC Mariborom, MKC Črko in Barom Pr’ Gabrijelu.

Dogodek je finančno podprl MC C.M.A.K. Cerkno.

Facebook: https://www.facebook.com/events/1379751035397398/

 

 

*

 

Kolofon

 

Organizacija

C.M.A.K., Bevkova ulica 11, 5282 Cerkno

E-naslov: cmak2@siol.net

Spletna stran:https://cmakcerkno.net/

 

Soorganizacija

Bar Pr’ Gabrijelu, Cerkno (http://www.jazzcerkno.si/info/bar-gabrijel/)

Filmsko gledališče Idrija (http://www.idr.sik.si/si/v/48/enote/filmsko-gledalisce-idrija/)

Gimnazija Jurija Vege Idrija (http://www.gim-idrija.si/)

 

Finančna podpora

Feministični in kvirovski festival Rdeče zore (http://rdecezore.org/)

Mestna knižnica in čitalnica Idrija (http://www.idr.sik.si/si/)

Bar Pr’ Gabrijelu, Cerkno (https://www.facebook.com/bar.gabrijel.5)

Občina Cerkno (http://www.cerkno.si/)

Urad RS za mladino (http://www.ursm.gov.si/)

 

Programska ekipa: Janja Hiti, Tea Hvala, Maruša Lipušček, Simon Hudolin – Salči, Mateja Rojc, Janja Golob, Matic Rijavec, Boris Jereb, Silvo Močnik

 

Programska besedila: Janja Hiti, Simon Hudolin –Salči, Tea Hvala in nastopajoči/e

 

Plakat: Janja Golob

 

Zahvale: Tim Božič (FGI), Ana Grobler (Rdeče zore), Danaja Grešak (Rdeče zore), Maja Delak (Emanat), Teja Reba (Mesto žensk)