Untitled

Loading dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

Jerneja Stanonik: Iskanje svetlobe

15. novembra 2014 ob 17:00 do 18:00

Delo Jerneje Stanonik sestavlja kompozicija sedmih kipov. Za medij si je izbrala glino, ki je eden prvih materialov v umetnosti. Odločitev za njo ji ni bila težka, saj njena fleksibilnost omogoča ustvarjanje najrazličnejših oblik, je topla, pristna, prvinska.

Njeni kipi so postavljeni v temen prostor, vendar pa ima vsak kip v notranjosti skrite luči, katere z aktivacijo gledalca pričnejo utripati v svojem intervalu. Postopoma luči ugasnejo, dokler postopka ponovno ne sproži gledalec in situacija se ponovi.

Osrednjo kompozicijo sestavlja pet manjših kipov, ki visijo iz lesene konstrukcije. Poleg kipov visijo še odbojni predmeti, kot so steklo in kovine. Luči utripajo v ritmu dihanja. Desno je na podstavku kip, ki je edini pri katerem luč sveti brez prekinitve, vendar pa prva ugasne. Na skrajno levi strani pa je na tleh kip, ki je sestavljen iz dveh delov – spodnjega dela in pokrova. V njegovi notranjosti je luč, ki utripa v ritmu bitja srca in je zadnja, ki ugasne. Vsi kipi so biskvitno žgani, nekateri tudi glazurno. Vsa dela so črna, z izjemo osrednjih kipov, ki so opečnate barve.

Morda celoten koncept deluje mračno, vendar pa je Jerneja delo naslovila Iskanje luči, saj želi s tem ponazoriti, da to še ni konec. Treba je le počakati na naslednjega gledalca, ki bo pritisnil na stikalo in delu ponovno “vdihnil življenje”.

Podrobnosti

Datum:
15. novembra 2014
Ura:
17:00 do 18:00
Kategorija Dogodek:

Prizorišče

C.M.A.K. Cerkno
Bevkova ulica 22
Cerkno, 5282 Slovenija
+ Google Map