Prihaja osma Animateka po Animateki

Animateka po Animateki osmič!
10. 4. 2015 ob 20h

Projekt Animateka po Animateki že osmo leto na platna različnih velikosti in oblik prinaša nabor najboljših filmov iz zadnje edicije Mednarodnega festivala animiranega filma Animateka, ki se decembra odvija v Ljubljani. Deset kratkih animacij, ki so navdušile žirante, občinstvo in člane festivalske ekipe predstavlja različne poglede na življenje, razkriva mnoštvo tehnik animiranja in odpira vprašanja o svetu okrog nas. Deset animiranih filmov za odrasle oči, ki so tako dobri, da jih je preprosto treba videti. Tudi letos seveda brezplačno!

PROGRAM:
Program je primeren za starost od 12. leta naprej.
Več o festivalu Animateka in filmih, ki jih ta ponuja, lahko najdete na spletni strani www.animateka.si

1. Aubade
Mauro Carraro (Nadasdy Film), Švica, 2014, 6:00
Nad Ženevskim jezerom se dviga črno sonce. Plavalci in ptice v nadrealističnem prizoru protisvetlobe ob hipnotizirajoči glasbi čelista spremljajo predstavo, ki jo uprizori zora.

2. Tebi v srce
Ewa Borysewicz (Serafinski Studio, Animaso), Poljska, 2014, 10:08
VELIKA NAGRADA MEDNARODNE ŽIRIJE RTVSLO
Imamo žvečilko, imamo gugalnico, torej mora biti – nekje – tudi ljubezen. Posvetne litanije in zgodba o odnosu, ki odmeva po blokovskem naselju.

3. Timber
Nils Hedinger (Pret-a-tourner filmproduktion), Švica, 2014, 5:35
NAGRADA OBČINSTVA :D’SAF! in POSEBNA OMEMBA ŽIRIJE
Polena so v mrzli, ledeni puščavi tik pred tem, da zmrznejo. Ko ugotovijo, da so edino gorivo za ogenj oni sami, postane vroče.

4. The Shirley Temple
Daniela Sherer (RCA London), Velika Britanija, 2013, 9:40
NAGRADA UNIVERZE V LJUBLJANI IN UNIVERZE V NOVI GORICI ZA NAJBOLJŠI EVROPSKI ŠTUDENTSKI ANIMIRANI FILM
Meje med otroštvom in odraslostjo se za otroka na mamini zabavi zabrišejo. Eksperimentalno-narativni kratki film z izmenjavanjem likov, simbolov in abstrakcij raziskuje odnos med otroki in odraslimi, eskapizmom in seksualnostjo.

5. Kopališče
Tomek Ducki (Studio Miniatur Filmovych, Peek&Boo), Poljska, Velika Britanija, 2013, 4:00
V kopališču se pri redni uri plavanja srečata stari kopalki. Tokrat se potopita globlje kot običajno. Kopališče je kratki film o dinamiki življenja na temelju dualistične filozofije, ki nenehno prehaja med dvema poloma: domišljijo in resničnostjo, življenjem in smrtjo, telesom in zavestjo, preteklostjo in prihodnostjo.

6. Modra soba
Tomasz Siwinski (Sacrebleu production, Studio SE-MA-FOR), Poljska, Francija, 2014, 14:26
POSEBNA OMEMBA ŽIRIJE
Mož se zbudi v modri sobi. V njej je ujet. Iz nje ne more pobegniti. Njegova edina vez z zunanjim svetom je okno. To na skrivnosten način filtrira resničnost.

7. Prožen kot le kaj
Karolina Specht (PWSFTVIT Lodz), Poljska, 2013, 5:00
Zgodba o človeku brez oblike. Glede na prehodno naravo svojega telesa se mora sprijazniti, da ga ljudje, stvari in kraji nenehno preoblikujejo. Lahko človek živi povsem neodvisno od drugih, od resničnosti? Kdo ali kaj odloča, kdo zares smo?

8. Beauty
Rino Stefano Tagliaferro, Italija, 2014, 9:47
POSEBNA OMEMBA ŽIRIJE
Kratka zgodba o najpomembnejših občutjih v življenju, od rojstva do smrti, o ljubezni in spolnosti, pa bolečini in strahu. Poklon umetnosti in njeni razorožujoči lepoti.

9. Na veliko
Daisy Jacobs (NFTS Beaconsfield), Velika Britanija, 2014, 7:00
Film z dvometrskimi liki in scenografijo v naravni velikosti pripoveduje trdo in temačno duhovito zgodbo o negi ostarelih staršev. Izviren animirani kratki film.

10. Lakota
Petra Zlonoga (Bonobostudio), Hrvaška, 2014, 6:09
Vse, kar živi, je lačno; seme je lačno svetlobe, ptica je lačna leta, človek je lačen dotika drugega. Seme hrepenenja zraste v to, kar nas hrani.