Untitled

Loading Dogodki

« Vsi Dogodki

  • Ta dogodek je minil.

4. festival Deuje babe | Kaj pa Mojca? – dokumentarni film

8. marca 2016 ob 19:00 do 20:20

Dolžina: 1 h 20 min / 80 min
Leto: 2014
Država: Slovenija
Jezik: slovenščina
Režija: Urša Menart
Scenarij: Urša Menart, Jani Sever
Nastopajo: Nina Cvar, Štefka Drolc, Mojca Fatur, Nina Ivanišin, Polona Juh, Milada Kalezić, Varja Močnik, Dotoreja Nadrah, Tina Poglajen, Nina Rakovec, Špela Rozin, Majda Širca, Maja Weiss, Barbara Zemljič, Pia Zemljič, Milena Zupančič

Film govori o priljubljenih, pa tudi manj znanih ženskih vlogah v zgodovini slovenskega filma, tako junakinjah v dobesednem pomenu, značilnih za številne partizanske filme, kot tudi o ustaljenih klišejih: trpeča mati, prešuštnica, opravljivka … Skozi pogovore z igralkami, režiserkami in kritičarkami ter z analizo najpogostejših stavkov, ki jih v slovenskem filmu izrekajo ženske, skuša ugotoviti, kdo je značilna slovenska filmska junakinja. Ali obstaja kakšna, ki bi bila enakovredna legendarnemu Kekcu? Celovečerni dokumentarec raziskuje vlogo žensk v slovenskem filmu in v filmskih klasikah išče odraze položaja žensk v družbi. Film je prejel nagrado Art kino mreže na Festivalu slovenskega filma v Portorožu.

»Film, ki gledalca vabi h kritičnemu razmisleku in refleksiji o slovenskem filmu skozi reprezentativne ženske vloge. Avtorica se je dokumentarnega filma lotila s strokovno predanostjo in spoštljivim odnosom do pogosto spregledane vloge žensk. Film odlikujeta jasna zasnova in stopnjujoč ritem, ki ga režiserka izmenično zapolnjuje s humorjem in razmišljanjem o preteklosti in hkrati o prihodnosti ženskih vlog.« (Utemeljitev nagrade Art kino mreže na Festivalu slovenskega filma v Portorožu)

Brezplačna projekcija.

Povezava: http://www.idr.sik.si/si/izdelek/1619/kaj-pa-mojca-08-03-2016/
FB dogodek: https://www.facebook.com/events/1530997373867581/

Organizacija: Deuje babe v sodelovanju s Filmskim gledališčem Idrija.

Podrobnosti

Datum:
8. marca 2016
Čas:
19:00 do 20:20
Kategorija Dogodek:

Organizator

Deuje babe
Spletna stran:
https://www.facebook.com/deujebabe/

Prizorišče

Filmsko gledališče Idrija
Trg sv. Ahacija 5
Idrija, 5280 Slovenija
+ Google Map
Spletna stran:
https://www.facebook.com/filmskogledalisceidrija/