7. Deuje babe / Staša Guček: Delavnica MOTHeremin

Sobota, 9. 3. 2019 ob 15h, MC C.M.A.K. Cerkno

7. festival Deuje babe vabi na delavnico:

Staša Guček (ČIPke, Kikimore): MOTHeremin

Gostovanje ljubljanske Iniciative za ženske s čutom za tehnologijo, znanost in umetnost ČIPke v Cerknem otvarja delavnica, na kateri vas bo Staša Guček (skrbnica Iniciative ČIPke in članica zasedbe Kikimore) popeljala skozi osnove spajkanja in vam pokazala, kako sestaviti svoj teremin iz nekaj osnovnih elektronskih komponent.

Analogno zvočilo MOTHeremin temelji na elektronskem vezju glasbila teremin, ki ga je leta 1919 izumil ruski fizik Leon Theremin. Posebnost teremina je, da se nanj igra brez dotika s spreminjanjem razdalje od dveh elektrod oz. anten.

Na triurni delavnici bomo izdelali preprostejšo različico teremina, ki ga je, obkrožena z nočnimi metulji med lanskim smaragdnim laboratorijem PIFcamp v dolini reke Soče, razvila in oblikovala Staša Guček.

Potenciometra uravnavata glasnost in frekvenco. S premikanjem roke ob anteni se uporabnik vključi v vezje kot negativni pol kondenzatorja in s tem spreminja kapacitivnost oz. frekvenco.

Elektronsko vezje je oblikovano in zjedkano v obliki nočnega metulja oziroma vešče (anteni teremina predstavljata žuželkini tipalki), zato se ta verzija glasbila v angleščini imenuje MOTHeremin.

Po delavnici se bodo udeleženke/ci lahko priklopili na mešalno mizo in skupaj zanojzali.

Ker je število sodelujočih omejeno, je vnaprejšnja prijava obvezna.
Prijave in vprašanja o delavnici sprejemamo do 1. marca na cmak2@siol.net. Priporočeni prispevek (za kritje stroškov vsega potrebnega materiala) znaša 10 EUR na osebo.

Za udeležbo na delavnici ni potrebno predznanje.

Gostovanje ČIPK na 7. festivalu Deuje babe poleg delavnice vključuje še odprtje razstave Štrene in zvočni performans skupine Kikimore.

Iniciativa ČIPke: https://www.facebook.com/groups/CIPke/
Kikimore: https://www.facebook.com/kikimorenoise/

,